Kippenlevertjespaté

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Delia Smith, een van de bekendste Britse tv-koks, begon met koken op zestienjarige leeftijd, niet omdat daar haar interesse lag, maar omdat haar toenmalige vriend had gezegd dat zijn ex-vriendinnetje zo behendig was in de keuken. Terugkijkend en met meer dan 21 miljoen verkochte kookboeken zal Delia haar inmiddels ex-vriendje dankbaar zijn. Onderstaande paté is gebaseerd op een van haar recepten.

Bereidingstijd: ± 25minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 175 g boter
  • 600 g kippenlevers
  • peper en zout
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 50 ml madera (of cognac)
  • 100 ml slagroom
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 50 g boter
  • vijf takjes verse tijm

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm in een koekenpan 1 eetlepel boter en bak hierin op zacht vuur in ongeveer 7 minuten de kippenlevertjes net gaar. Breng ze op smaak met peper en zout. Schep ze uit de pan. Verwarm in dezelfde pan de rest van de 175 gram boter en fruit hierin de sjalotjes en knoflook 3 minuten. Roer er de madera, slagroom en tijm door en laat nog 2 minuten pruttelen.

Doe de gebakken kippenlevers en het sjalotten-roommengsel in de keukenmachine en draai het tot een smeuïg geheel. Breng alles op smaak met peper en zout.

Schenk het mengsel in een patévorm of andere bak en strijk het geheel met een lepel of spatel glad. Smelt in een pan de 50 gram boter, maar laat hem niet bruin worden. Schenk de boter over de paté en leg de tijmtakjes erop. Laat de paté goed afkoelen, deze is in de koelkast drie dagen houdbaar.