Kippensoep of Citosoep

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Onze zoon stond aan de vooravond van de levensbelangrijke Citotoets. We vroegen hem hoe wij hem konden bijstaan. ‘Kippensoep,’ antwoordde hij nuchter. Ergens had hij opgevangen dat kippensoep een heilzame werking had en daarom zijn we aan de slag gegaan met verschillende recepten. Het recept hieronder is het eindresultaat en heeft inmiddels heilzame steentjes bijgedragen in tijden van school- en andere stress.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 3 uur (waarvan minimaal 2 uur kooktijd)

INGREDIËNTEN

  • 1 kg kippenvlees met bot, in stukken verdeeld
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 1 knoflookteentje, geplet
  • 5 wortels, in stukken gesneden
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • snufje foelie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • zout
  • handje vermicelli
  • handje peterselie, ongesneden en nog wat extra fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Vul een grote pan met 3 liter koud water, doe de stukken kip erin en breng aan de kook. Laat de kip 30 minuten op matig vuur koken, schep het schuim eraf. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten behalve de fijngesneden peterselie en de vermicelli toe.

Laat de soep zeker anderhalf uur op een matig vuur pruttelen. Hiervoor geldt: hoe langer de soep op staat, hoe lekkerder.

Zeef de soep, haal het vlees van de kip en trek het in plukjes. Doe het kippenvlees weer terug in de pan, voeg eventueel nog wat zout toe. Breng de soep weer aan de kook, voeg de vermicelli toe en laat deze even zacht worden. Strooi als laatste de fijngesneden peterselie erover.