Kletskoptorentjes met frambozen

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Lui en gemakzuchtig kochten we onze kletskoppen jarenlang bij de winkel, totdat een van ons de geest kreeg en op internet op zoek ging naar een recept. Wat bleek? Binnen een handomdraai hadden we onze eigengebakken kraakverse knapperige en krokante kletskoppen. Je kunt ze natuurlijk zó opeten, maar onderstaand receptje is makkelijk te bereiden en oogt best spectaculair.

Bereidingstijd: ± 50 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • Voor de kletskoppen (je kunt ze natuurlijk ook in de winkel kopen):
  • 50 g blanke amandelen
  • 60 g boter
  • 150 g basterdsuiker
  • 50 g bloem
  • mespuntje speculaaskruiden
  • zout
  • 3 tl water
  • 250 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 4 el mascarpone
  • 200 g frambozen

BEREIDINGSWIJZE

Leg de amandelen tussen een schone theedoek en sla ze in niet al te kleine stukjes met behulp van een deegroller of fles. Rooster de amandelen in een hete koekenpan bruin in ongeveer 4 minuten.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Smelt de boter op een zacht vuur en meng deze met de suiker in een kom. Voeg daarna de bloem, speculaaskruiden en een snufje zout toe. Roer goed door, als laatste mag het water en het geroosterde amandelhaksel erdoor.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop met een theelepel kleine hoopjes van het beslag. Er moet een flinke afstand tussen zitten, zo ongeveer 8 cm, er kunnen dus maar een paar koekjes per ronde gebakken worden. Je kunt ook voor de snelle manier kiezen om alle koekjes in één keer te bakken, dan krijg je een aangesloten laag waaruit je later de koekjes kunt drukken met behulp van een ring, glas of mes. Dat gaat sneller maar is wel meer gepiel. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. Laat ze buiten de oven afkoelen, en herhaal deze handelingen totdat alle koekjes gebakken zijn. Als je voor de snelle manier gaat, laat dan de plak ongeveer 5 minuten buiten de oven afkoelen en steek er vervolgens de gewenste vormpjes uit. Houd 8 koekjes apart en draai de rest van de koek fijn in een keukenmachine, dit dient als garnering.

Klop ondertussen de slagroom met de poedersuiker stijf en roer er de mascarpone doorheen. Besmeer 4 kletskoppen met een flinke dot room, leg hierop een stuk of 4 frambozen, hierover weer een beetje slagroom, een kletskop, weer een dot slagroom, wat frambozen erop, nog een dotje slagroom en strooi als laatste als garnering het koekjeskruim eroverheen.