Kleyns columns
By hans, 9 oktober 2015
Voorwoord [Ronald Giphart]
Het is fijn om Onno Kleyn te zijn. Althans dat stel ik me voor als ik zijn aanstekelijke stukken en columns lees, want hij heeft een van de aangenaamste beroepen denkbaar: schrijven over eten en drinken. Om te overleven heeft de mens vier grote driften (in willekeurige volgorde, maar alle onontbeerlijk): ademen, vechten, voortplanten en doorslikken. Wie schrijft over die eerste drift heeft beperkte mogelijkheden; hooguit kan men uitweiden over het rustgevende genot dat een rokertje kan geven. Wie de kunst van het aanvallen & verdedigen wil verslaan wordt Midden-Oostendeskundige, sportverslaggever of parlementair journalist. Veelvuldig schrijven over procreatie is ook bepaald geen pretje, want daarvoor is het werkmateriaal echt te beperkt (drie gaten, een paar dalen & heuvels en een wormvormig aanhangseltje). Nee, dan moet het schrijven over eten & drinken verreweg het meeste bevrediging geven. Ingrediënten, bereidingswijzen, keukenscholen, ontwikkelingen, innovaties, anekdotes en gastronomische geschiedenissen: als culischrijver kun je duiken in een schier oneindig mer a boire. Onno Kleyn is een meeslepend duiker. Met een prettig relativerende en humoristische stijl weet hij zowel taalgevoelige als culinaire smaakpapillen te laten stuiteren van plezier. Dit is in alle opzichten een heerlijk boek.
Eind.
Uitknippen hoeft niet meer! Een selectie van de beste Volkskeukens van Onno Kleyn nu gebundeld.
‘Wat een schitterend begin van de Volkskeuken hedenochtend’
‘Vakkundig, kritisch, humoristisch en geen flauwekul’
‘Uw recepten van de Volkskeuken zijn net zo leuk om te lezen als om te maken’
‘Niet alleen uw recepten zijn om te smullen, de manier waarop u schrijft eveneens’
Zomaar een greep uit de vele lezersbrieven die Onno Kleyn dagelijks ontvangt. Zijn bijdrage aan de Volkskeuken in de Volkskrant brengt heel wat smaakpapillen in beroering en zet lezers aan tot culinaire ontdekkingen. Scherp en sappig geschreven stukken die steevast eindigen met een makkelijk te maken recept. Zo kan iedere keukenprins of –prinses uitgroeien tot een koning of koningin.
Onno Kleyn is een van de bekendste culinaire journalisten van Nederland. Hij publiceert in onder andere de Volkskrant en Seasons. Eerder schreef hij Culinaire Vluggertjes en Kleyns basics.
Titel: Kleyns Columns
Subtitel: Leesrecepten van Onno Kleyn
Schrijver: Onno Kleyn
ISBN10: 9027439788
ISBN13: 9789027439789
NUR: 014, 440
Jaar: 2006
Druk: 1ste
Uitgever: Spectrum
Omslagontwerp: KingCom, Utrecht
Omslagfoto: Piet Gispen Photography
Zetwerk: Elgraphic+DTQP b.v., Schiedam
Druk: Bercker, Bevelaer
Pagina’s: 278
Pagina’s Giphart: 11
Afmetingen: 14,9 x 3 x 18,5 cm
Gewicht: 468,00 gram
Type: Hardcover
Website: www.onnokleyn.nl
Inhoud:
Voorwoord – Ronald Giphart
Lente
- Garnalen met mayonaise en Debussy
- Het vuur van capsicum / Thaise garnalensoep
- Wijnkerk / Knolselderijsoep met kippenlevertjes
- Gezonde muziek / Risotto met lentegroentes
- Bloed op de sla / Salade met bloedworst en cantharellen
- Feest! / Fricassée de porc
- Framboosloos / Kalfsschnitzeltjes met citroen
- Gedopt, dubbelgedopt of ongedopt / Salade van ongedopte tuinbonen & Catalaanse tuinbonensalade
- Nieuw en oud in Lyon / Levertjes met pijnboompitten
- Spinazie zonder vis / Kalfsoesters met spinazie
- Tranen en uiensaus / Soubise
- Miniminiminiblokjes / Spaghetti met groentesaus
- Culinair zonnetje / Kapucijners met speklapjes
- Gouden kip
- Tortillatextuur / Tortilla
- Petit pois á la française / Doperwtjes op zijn Frans
- Blijde erwtenboodschap / Doperwtjes met room
- Zilveren vissticks / Gepaneerde vis
- Sobere wijn / Lamsstoof met aubergine
- Bakplezier met courgette / Pasta met courgette
- Besprekeld met wortel / Tagliatelle alla bolognese
- Vandaag geen lamsvlees / Kiprepen met groene asperges
- Slakken met sterren / Escargots à la bourguignonne
- Versterkend eten / Thaise curry met garnalen
- Geen vis uit de Loire / Snoekbaars met beurre blanc
- Stromend water / Canarische waterkerssoep
- Aardbeien nu! / Fregolata met aardbeien
- Charlotte / Aardbeiencharlotte
- Verkneukel / Suikertaart
Zomer
- La niçoise / Salade Niçoise
- Toscaanse broodsalade / Panzanella
- Salade Auvergnate
- Kaas op sterk water / Salade au chèvre chaud
- Le Provençal / Salade met kippenlevers
- Tagliatelle met paprika
- Venkelbloemen / Konijn ‘in porchetta’
- Randjesgehakt / Köfte
- Vegetarische textuur / Pasta met rucola
- Thaise mosselen
- Petit farcis
- Lui zomereten / Karbonaadjes met tomatencoulis en smoorpiepers
- Sardische tonijn / Verse tonijn alla carlofortina
- Poten van de stoel / Konijn met muscat
- Garbure
- Vrolijk bergkost / Tartiflette
- Sjalotten / Biefstuk met sjalotten
- Thaise biefstuk op de barbecue / Thaise biefstuk
- Goedgekeurd groen / Pasta con pesto alla genovese
- Sosaties
- Eekhoorntjesbrood / Penne alla boscaiola
- Siciliaans smeuïg / Kabeljauw met Siciliaanse tomatensaus
- Daube d’aubergines
- Geen bouillabaisse / Rib-eye met peper
- Ratatouille
- Bramen bij de eend / Wilde eend met bramen
- De glorie van sperziebonen / sperzieboontjes op z’n Frans
- Suiker in Porlezza / Crêpes Suzette & zabaglione
- Frambozengeluk / Frambozentorentjes
- Gebakken aardbeien
Herfst
- Een goed sardinejaar / Bliksardines
- Kastaneloterij / Kastanjesoep
- Je ne sais quoi / Service bonensoep
- Rozijnenwijn / Vette kippenleverpaté
- De ware omelet / L’omelette
- Kruidenwijzer / Kip met gedroogde dragon
- When in Naples… / Spaghetti met mosselen
- Goedmaakschitel met citroen / Scholfilets met citroen
- Blokkenmakers / Pasta-ovenschotel met paddenstoelen
- Instaphaas / Haas met room
- Eredivisieham / Spaghetti met parmaham
- Veldslag / Tagliatelle met rozemarijn-walnotensaus
- De gemakclub / Vis met sjalotten
- Dyslectische ganzen / Wilde-ganzenbiefstuk met kriekenbier
- Drank of geen drank / Lamshieltjes met rode wijn
- Mijnhoelavis uit de oven / Zeebaars uit de oven
- Borst als biefstuk / Eendenborst met groene peper
- Zelf versus de fabriek / Pasta met worstenvlees
- Tasty voor een duppie / Provençaalse tomaten & tomatensla met feta
- Een vleugje stink / Vietnamees varkensvlees
- Taboe / Toscaanse kip/Toscaans konijn
- Kabeljauw in Brussel / Kabeljauw met tartaarsaus
- Groen of savooie / Pasta met kool
- Kindergroente / Sperzieboontjes met tomaat
- Chauffeursballen / Gehaktballen met tomaat
- Het groet pizzaspel / Pizza
- What’s in a name / Biefstuk met gorgonzola
- Kaas toe / Salade met kip
- Griesmeel met potjesfruit / Griesmeelpudding
- Culinaire nachtmerrie / Peren in wijn
Winter
- Zonnig humeur / Andijviesalade met boudin blanc
- Authentieke mulligatawny
- Flappiesyndroom / Salade met kwartel
- Terrine of paté / Terrine campagnarde
- Ribollita
- Ware Huzare / Huzarensalade
- A la crème / Escalopes à la crème
- Shopping / Pasta met paprika en gehakt
- Oude vis is lekkerder! / Kabeljauw met olijfolie
- Oude vis II / Kabeljauw met prei en creamsherry
- Vleugje / Karbonaadjes met knoflookcrème
- Bolletjesslikker / Rog met bruine boter
- Verliefd in Tunesië / Chakchouka
- Wijnig feest / Rood vlees met kerstsaus
- Van groenten en van fruit / Savooiekool in eendenvet
- Hemelse aardsheid / Spaghetti met truffel
- Spaanse tong / Tong uit de oven
- Uit Griekenland / Grieks varkensvlees met selderij
- Eerst de saus / Pasta met kippenlever en tomaat
- Poulet rôti / Gebraden kip
- verdringen die dingen / Karbonaadjes met mosterd en rode wijn
- Draagkracht / Koolvis met butter en eek
- Carbonara in stapjes / Spaghetti alla carbonara
- Provençaalse wortelpot
- Lekkere spruitjes / Roerbak met spruitjes
- Stichtelijke karbonaadjes / Karbonaadjes met paprika
- Stamppot rauwe andijvie met mosterdkarbonaadjes
- Gastronomische gerechtigheid / Varkenshaas roomsaus
- Wijn bij de haas en de kaas / Roquefort met Sauternes
- Oud en mals / Biefstuk met paté
- Libanese levertjes / Kippenlevers met citroen
- Ontslakken langs de Middellandse Zee / Kip met olijven
- Gemaksproduct / Spaghetti cacio e pepe
- Kwaliteit / Spaghetti aglio, olio e peperoncino
- Lamlendelaarstoet / Ananas met rum
- Goed zoet / Crème caramel
Register