Krab met kruidenmayonaise

Uit: HU.MAN HOLIDAYS VakantieDoeboek #4

2 levende krabben, à 1 kilo (een halve krab per persoon)
1 eetlepel zout
2 citroenen, waarvan 1 gehalveerd en 1 in vieren
1 laurierblad, gedroogd
(notenkraker nodig

Voor de mayonaise:
4 eierdooiers
1/2 theelepel wittewijnazijn
1 theelepel citroensap
5 deciliter plantaardige olie
1 theelepel kervel, gehakt
1 theelepel dragon, gehakt

Vul een grote pan met water. Voeg het zout, de halve citroenen en het laurierblad toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de krabben erin glijden en kook ze in vijftien minuten op hoog vuur. Neem de krabben eruit en laat ze afkoelen. Snij de krabben met een stevig mes doormidden, in gelijke helften. Maak de schaalhelften los zodat men bij het vlees en de geelachtige ‘krabboter’ kan. Kraak met de notenkraker elk segment van de poten en scharen om het vlees eruit te halen.

Voor de mayonaise worden de eierdooiers met de azijn en het citroensap in n kom geklopt totdat ze luchtig en romig zijn. Voeg vervolgens een beetje olie toe, goed blijven roeren totdat het mengsel dikker wordt. Voeg dan de rest van de olie in een dunne straal toe. Meng de gehakte kruiden door de mayonaise en breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer de krab met de mayonaise en de parten citroen. Met kreeft kan het ook.