Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: lunch- of hoofdgerecht
Land van herkomst: Turkije
Aantal personen: 4 (6 Turkse pizza’s)
Bereidingstijd: 1 uur, 30 minuten (plus 1 uur rijzen)
INGREDIËNTEN:
VOOR HET DEEG
VOOR DE KNOFLOOKSAUS
VOOR DE TOPPINGS
BEREIDINGSWIJZE:
Meng het gehakt met de ui, de paprika, de tomaten, de knoflook, de komijnpoeder, de chilivlokken, de paprikapoeder, de tomatenpuree, de peterselie en de olie tot een egaal mengsel. Breng op smaak met peper en zout en zet weg in de koelkast. Haal het gehakt een ½ uur voor het koken uit de koelkast, anders smeert het niet goed uit.
Meng in een ruime kom het water met de bloem, gist, yoghurt, olie en een flinke snuf zout en kneed tot een samenhangend deeg. Haal het deeg uit de kom en kneed het op je werkblad 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Leg het in een beoliede ruime kom, dek het af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.
Maak ondertussen de knoflooksaus door de mayonaise met de yoghurt, het citroensap, de honing en de knoflook te mengen. Breng op smaak met zwarte peper. Zet weg in de koelkast.
Haal het gerezen deeg uit de kom, verdeel het in zes gelijke stukken en draai er bolletjes van. Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot heel dunne pannenkoeken, ze moeten zo groot zijn als de doorsnede van de koekenpan waarin je ze gaat bakken.
Verwarm op middelhoog vuur een koekenpan. Leg de pannenkoek op de bodem en bak aan de onderkant 1minuut. Draai om en besmeer de pannenkoek met een dunne laag van het gehaktmengsel. Dek de pan af met een deksel en bak de lahmacun zo’n 6 minuten. De onderkant moet een beetje bruinen en het gehakt moet gaar zijn. Leg de lahmacun op een bord en bedek die met bakpapier. Bak de andere lahmacuns en leg ze op elkaar, met bakpapier ertussen.
Serveer de lahmacuns met de toppings. Laat iedereen naar wens beleggen. Je kunt ze opgerold eten of gewoon met mes en vork.
Hier het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes uit De wereld thuis: Lahmacun – Turkse pizza