Laksa met kip
Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: soep
Land van herkomst: Maleisië
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 50 minuten
Onze eerste kennismaking met laksa was gewoon in de huiskamer, op de tv. De soep werd gemaakt door de Nieuw- Zeelandse kok Annabel Langbein, de nuchtere versie van Nigella Lawson. Wat een verademing om een vrouwelijke kok eens gewoon in haar kloffie achter het fornuis te zien staan in plaats van in haar peignoir, gulzig likkend aan een vinger vol chocolademousse die nog overgebleven was van het oergezellige vriendendinertje van de avond ervoor. Stoute, stoute Nigella! Nee, geef ons maar Annabel. En ze maakt nog heerlijke soepen ook…
INGREDIËNTEN:
- plantaardige olie
- 2 teentjes knoflook, geperst
- stukje gember van 5 cm, geschild en geraspt
- zest van 1 limoen
- 2 el rode currypasta
- 1 liter kippenbouillon (van bouillonblokje)
- 400 ml kokosmelk
- 1 el palmsuiker of bruine suiker
- 1 el vissaus
- 1 chilipeper, fijngesneden
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 5 limoenblaadjes (toko)
- 4 kippenpoten
- 300 g rijstnoedels, gekookt
VOOR DE GARNERING
- 4 lente-uitjes, in ringetjes
- bosje munt, grofgehakt
- bosje koriander, grofgehak
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook, de gember, de limoenzest en de currypasta 2 minuten.
Schenk de kippenbouillon en kokosmelk erbij en voeg de suiker, de vissaus, de chilipeper, het citroengras en de limoenblaadjes toe. Breng zachtjes aan de kook.
Doe de kippenpoten erbij. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken. Haal de kippenpoten eruit, trek het vlees van de botten en doe weer terug in de soep.
Voeg de noedels toe en warm de soep nog even goed door. Haal voor het serveren het citroengras en de limoenblaadjes uit de soep en garneer met de lente-uitjes en de kruiden.