Lauwwarme salade met soldaatjes (croûtons)

Uit: HU.MAN HOLIDAYS VakantieDoeboek #4

1 teentje knoflook, gehalveerd
5 eetlepels olijfolie
1wit brood (bijvoorbeeld een bätard of een baguette)
2 lente-uitjes, gesnipperd
3 plakjes spek, in reepjes gesneden
1 deciliter rodewijnazijn
3 theelepels grove mosterd
225 gram stevige sla

Ontdoe het brood van de korst en snijd het in blokjes van een centimeter. Wrijf een braadpan in met knoflook, verwarm hierin de olie en bak het brood goudbruin. Laat de soldaatjes (croûtons) uitlekken. Verwijder het aanbaksel uit de olie, laat een gedeelte van de olie eruit lopen. Stoof in het restant van de olie gedurende twee minuten de reepjes spek en de lente-uitjes. Voeg hieraan de azijn en de mosterd toe en laat twee minuten koken. Giet de saus over de sla, leg deze op de borden en strooi er de soldaatjes over.