Linzensoep met lamsvlees
Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).
Soort gerecht: soep
Land van herkomst: Marokko
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 2 uur, 15 minuten (waarvan 1½ uur stoven)
We gingen met chefkok Rik de Jonge naar Brussel. Rik heeft een neus voor pretentieloze tentjes die supergoed eten serveren. We hadden dus én heerlijk geluncht én zalig gedineerd en sloten de dag af met flink wat biertjes en gin-tonic… De volgende ochtend moesten we weer met de trein terug. Ronald en ik waren nog groggy, maar Rik zou Rik niet zijn als we niet nog snel even goed zouden ontbijten – en dus zaten we niet veel later in een eethuisje achter een dampende kom voortreffelijke harira.
Dit gerecht kan ook zonder lamsvlees worden bereid. Als je groentebouillon neemt in plaats van kippenbouillon, heb je een heerlijke veganistische soep.
BEREIDINGSWIJZE:
Verhit wat olie in een soeppan of braadpan en bak hierin het lamsvlees ongeveer 10 minuten of totdat het meeste vocht is ingekookt.
Voeg de ras -el-hanout, kaneelpoeder en kurkuma toe, roer om en bak 1minuut. Voeg dan de winterpeen, de bleekselderij, de ui en de knoflook toe en bak 2 minuten.
Doe ten slotte de tomatenpassata en de kippenbouillon erbij, doe het deksel op de pan en laat de soep op laag vuur minimaal 1½ uur pruttelen. Het vlees moet gaar en zacht zijn.
Voeg de linzen toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de kikkererwten toe en laat de soep nog 3 minuten koken. Breng op smaak met zout.
Serveer de soep over in vier kommen en strooi er wat koriander over.