Moules au roquefort

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: hoofdgerecht

Land van herkomst: Frankrijk

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Hoewel misschien niet de meest sexy plek op aarde, toch hebben we de wat achtergebleven streek Normandië in onze harten gesloten. De enorme hoeveelheid fruits de mer die daar verkrijgbaar is, heeft daar zeker aan bijgedragen. Dol zijn we op de oesters, noordzeekrabben, bigomeaux en bulots, maar de Normandiërs weten ook goed weg met de simpele mossel. Op het menu staan moules à la creme, moules au curry, moules au camembert en de niet te versmaden moules au roquefort. In combinatie met een lekkere bak frites en een glas witte wijn is er weinig lekkerder dan dat!

INGREDIËNTEN:

  • 1 el zout
  • 2 kilo mosselen
  • scheutje witte wijn
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • bosje peterselie, fijngehakt
  • 200 g crème fraîche
  • 100 g monchou
  • 150 g roquefort
  • zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE:

Laat een wasbak of afwasteiltje vol koud water lopen, voeg het zout en de mosselen toe en laat 5 minuten rusten. Check de mosselen op viezigheid, gooi elke mossel weg die openblijft na hem goed dichtgeknepen te hebben of die kapot is.

Schenk in een (mossel)pan de wijn en voeg de sjalotjes, de knoflook en de peterselie (laat wat achter voor de garnering) toe. Leg hierop de mosselen en laat ze met deksel op de pan ongeveer 8 minuten gaar stomen; schud ze tussendoor even om.

Schep de mosselen over in een andere pan en houd ze warm.

Voeg aan het achtergebleven kookvocht de crème fraîche en de monchou toe, roer even goed door en laat de saus in een kleine 10 minuten wat inkoken. Brokkel dan de roquefort door de saus.

Schep de saus over de mosselen, strooi er wat peterselie en versgemalen zwarte peper over en serveer er stokbrood of frieten bij.