Moussaka

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Dit Griekse ovengerecht met als hoofdingrediënt aubergines is het lievelingsgerecht van onze oudste zoon. Hij wilde het zo vaak eten dat we hem opdroegen het gerecht zelf maar te leren bereiden. En dat deed hij. Dit recept is door hem uitgezocht, uitgevoerd en uitgeschreven. Het is volgens eigen zeggen ‘de ultieme moussaka’.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur en 20 minuten (waarvan 25 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 100 ml olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 400 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes of pulp uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • snuf nootmuskaat
  • snuf kaneel
  • peper en zout
  • 2 aubergines, in plakken gesneden
  • 4 el bloem
  • 100 ml olie om te frituren
  • 5 aardappelen, in dunne plakken gesneden

Voor de bechamelsaus:

  • 300 ml melk
  • 150 ml plantaardige olie
  • 70 g bloem
  • 2 eieren, geklopt
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout
  • handje Parmezaanse kaas (of andere harde Italiaanse kaas), geraspt

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm 4 eetlepels van de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui ongeveer 3 minuten. Voeg dan het gehakt toe en bak het rul in 10 minuten. Schenk vervolgens de tomaten bij het gehakt en voeg knoflook, laurierblad, nootmuskaat, kaneel, peper en zout toe. Laat op zacht vuur ongeveer 30 minuten pruttelen totdat er een mooie dikke saus is ontstaan.

Wentel ondertussen de aubergineplakken in de bloem. Verwarm de rest van de olijfolie en bak de aubergine aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant. Laat de plakken uitlekken op keukenpapier.

Verhit in een diepe (koeken)pan de frituurolie en bak de aardappelschijfjes in ongeveer 10 minuten mooi bruin en krokant. Laat ook deze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Maak ten slotte de bechamelsaus. Verwarm de melk. Verwarm de plantaardige olie in een andere pan en voeg al roerende met een houten lepel de bloem toe. Laat dit mengsel 3 minuten zachtjes pruttelen (let op dat het niet aanbrandt). Roer dan de warme melk voorzichtig door de bloem. Voeg de geklopte eieren, nootmuskaat, peper en zout toe en laat alles nog 5 minuten pruttelen op zacht vuur. Als laatste roer je de kaas er even goed door.

Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag aardappelen, vervolgens een laag gehaktsaus en dan een laag gebakken aubergines. Herhaal dit nog een keer en eindig met de bechamelsaus. Zet de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi gekleurd is.