NPO Radio 1 Druktemakers

By hans, 1 juli 2015

3 december 2015Giphart en Chabot lunchen met Brood

Begin volgend jaar gaat er een theaterstuk over Herman Brood in première. ‘Chez Brood’ is de titel en het is geschreven door Bart Chabot. Ronald Giphart kijkt er naar uit, maar vraagt zich ook af: komt Bart Chabot ooit nog los van Brood? Giphart en Chabot praten erover aan de lunchtafel van De Nieuws BV.

26 november 2015: Ronald Giphart eert de visuele filmeffecten in Publieke Werken

In de nieuwe Nederlandse film Publieke Werken komt het 19e eeuwse Amsterdam tot leven. Dankzij visuele effecten waant de kijker zich zelf in die oude tijd. Een zegen, vindt Ronald Giphart. Weg met moeilijke shots en nagebouwde sets. Samen met producent Frans van Gestel van Publieke duikt Giphart in ’the making of’ van de film.

23 november 2015: Druktemaker Ronald Giphart concludeert dat terreur van alle tijden is

Iedere maandag luncht Druktemaker Ronald Giphart met Eric en Willemijn mee in De Nieuws BV. Vandaag concludeert hij, met tegenzin, dat terreur van alle tijden is. 

19 november 2015: Ronald Giphart gaat culinair met chef Leon Mazairac

Ronald Giphart maakt deze week een culinair uitstapje naar Parijs. Zijn goede vriend én kok Rik de Jonge raakte gewond bij de aanslagen in de Franse hoofdstad, net toen hij daar was om inspiratie op te doen. Want Parijs is weer de culinaire hoofdstad van de wereld. Over hoe de stad zichzelf weer op de menukaart heeft gezet, praat Ronald Giphart met chef én culinaire belofte van 2016. Leon Mazairac.

12 november 2015: Giphart en Van Scheers hebben Kuipkoorts

Schrijvers Ronald Giphart en Rob van Scheers volgden een jaar lang Feyenoord, de club die ze al hun hele leven aanhangen. Fan zijn van Feyenoord is soms “een opgave”. Of behoort dat zelfs tot de aantrekkingskracht van de club? Ze schreven er een boek over: Kuipkoorts. Giphart en Van Scheers zijn vanavond te gast.

12 november 2015Ronald Giphart eert Arjen Lubach

Vanaf deze week schuift Ronald Giphart elke donderdag aan in De Nieuws BV! Niet als druktemaker, maar als onze gids in de wereld van kunst, cultuur en media. Hij vertelt wat hem is opgevallen, verbaasde of gewoonweg heeft gefascineerd.

Deze week praat hij met Arjen Lubach, over de invloed van satire op jongeren én het belang ervan in de nieuwsgaring.

26 oktober 2015: “Wraaklustige breincel-arme reageermeute op Twitter lust Van Hanegem rauw”

Willem van Hanegem werd gisteren gehaat op Twitter omdat hij in De Kuip niet klapte voor de zieke Johan Cruijff. Druktemaker Ronald Giphart zat toevallig naast de Feyenoorder en hij heeft een héle andere versie van wat er is gebeurd.

16 oktober 2015: Mangiare!

Ronald Giphart en Masha Lammes over hun gezinskookboek‘Vurrukkulluk’; Jonah Freud maakt paddestoelen; Chris Bajema bevoorraadt een booreiland en een nieuwe aflevering van de onze culiniare competitie Het Diner.

12 oktober 2015: Godwin’s 2.0 volgens Ronald Giphart

De maandag is van Druktemaker Ronald Giphart. Iedere week maakt hij zich druk over iets in de wereld. Wat heeft Giphart vandaag op zijn lever?

10 oktober 2015: Boekenrubriek met gastrecensent Ronald Giphart

De boekenrubriek bestaat dertig jaar. De rubriek is al sinds 1985 een vast onderdeel in De Nieuwsshow. Voor ons aanleiding om dit jaar van tijd tot tijd auteurs en recensenten te vragen om als gastrecensent de boekenrubriek te verzorgen. Vandaag is dat Ronald Giphart. Dit zijn de boeken die hij meeneemt:

  • ‘In goede handen ‘- Robbert Welagen (uitgeverij Nijgh & van Ditmar)
  • ‘De natuur als uitvinder – Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar’ – Ylva Poelman (uitgeverij Carrera)
  • ‘Echte mannen vechten hoe mannen de pikorde bepalen’ – Jonathan Gottschall (Maven publishing)

5 oktober 2015: “Teamsport is oorlog”

Na een dampend sportweekend is Druktemaker Ronald Giphart nog niet bekomen van de zwetende lijven en atletische lichamen. Op het puntje van z’n stoel leefde hij intensief mee met de oorlog die sport eigenlijk is.

28 september 2015: Druktemaker Ronald Giphart komt met een democratisch voorstel

Druktemaker Ronald Giphart vindt dat we met de democratie in Nederland vrij weinig te zeggen hebben. Wat Geenpeil kan, kan onze Druktemaker ook en komt met een voorstel!

21 september 2015Druktemaker Ronald Giphart verbaast zich over de rechtsstaat

Maandag is de dag van Ronald Giphart! De Druktemaker verbaast zich vandaag over de rechtstaat. Waarom? Luister zijn column hier terug!

14 september 2015: Druktemaker Ronald Giphart over zelfmoord

“Het is maandag en dus schuift Druktemaker Ronald Giphart aan. Deze column gaat over de zelfmoord van Joost Zwagerman.”

7 september 2015: Zo kom je van oranjekater af

“Druktemaker Ronald Giphart heeft een remedie tegen de oranjekater gevonden. Een muzikaal ding. Ook voor jou. Benieuwd naar wat? Terugkijken dan!”

1 september 2015: Ronald Giphart heeft last van daarwee

“Druktemaker Ronald Giphart heeft vakantieverdriet. En dat moet weg. Maar hoe? Daar heeft de man een plannetje voor..”

24 juli 2015: Aanranding

“Onze bijdragen zijn er voor het divertissement, voor de ironische distanz. Ik heb er geen problemen mee om snedigheden en grollen te debiteren, maar bij het onderwerp dat ik vandaag met u wil delen is het voor mij onmogelijk mijn spitsvondige humortrommeltje te laten roffelen. Ik wil het hebben over aanranding.”

6 juli 2015Kraftwerk, drank en drugs voor Druktemaker Ronald Giphart

Kraftwerk, drank en drugs voor Druktemaker Ronald Giphart

29 juni 2015Ronald Giphart over korfballen in Marokko

Korfbal blijkt een oer-Hollands en succesvol exportproduct. Een Nederlandse Marokkaan blijkt het korfballen namelijk vijf jaar geleden in zijn geboorteland te hebben geïntroduceerd. En met succes. Druktemaker Ronald Giphart over gemengd korfballen in een islamitisch land.

08 juni 2015Druktemaker Ronald Giphart over prostitutie

De in 2000 ingevoerde bordeelwet moest gedwongen prostitutie aanpakken. Veel bordelen werden gesloten, maar dat pakte negatief uit. “Prostituees verloren een werkplek, waarna veel van hen in de illegaliteit terechtkwamen. De meesten van hen zijn er nu fysiek, mentaal en financieel veel slechter aan toe. En dat kan nooit de bedoeling zijn geweest,” zegt Druktemaker Ronald Giphart. “Ik ben voor de snelle invoering van een Utrechts gemeentebordeel, een door de staat geëxploiteerd sekshuis, een pooiervrije plek waar onder toeziend oog van politie en hulpverleners vrouwen vrijwillig en veilig hun beroep kunnen uitoefenen.”

02 juni 2015Druktemaker Ronald Giphart over De Nieuws BV

Druktemaker Ronald Giphart liep gisteren een dag rond op de redactie van De Nieuws BV. Zijn uitgebreide verslag is te lezen in de VARA-gids van volgende week, maar als extraspeciaal voorproefje vertelt hij in De Nieuws BV zelf alvast over zijn bevindingen. De rode lijn in zijn druktemakerscolumn? Het gebruik van audio! Spot de glasbak-, schuurmachine- en brommer-geluiden, aangeleverd door onze audio-man Frederik.

25 mei 2015Druktemaker Ronald Giphart heeft het over tv-kijken en emoties

Druktemaker Ronald Giphart wil het heel graag over tv-kijken en emoties hebben, want die kunnen hoog oplopen…

18 mei 2015Druktemaker Ronald Giphart over gluten

Er zijn mensen die beweren dat gluten slecht voor je zijn, terwijl het overgrote deel van de mensheid geen enkel probleem heeft met het eten van gluten. Schrijver Ronald Giphart vindt het hoog tijd voor een tegenbeweging. “Er is ook geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een glutenarm of glutenvrijdieet gezonder zou zijn. Gluten kunnen we, op een paar procent van de mensen na, rustig eten. Toch is er een enorme anti-glutentaliban. Ik heb mensen sigaret rokend horen beweren dat gluten slecht voor je zijn.” Giphart besprak in uitzending een eenvoudig recept van gluten, dat makkelijk is te bereiden en geweldig smaakt.

03 mei 2015De Overnachting: Ronald Giphart

De Overnachting met schrijver Ronald Giphart

13 april 2015Druktemaker Ronald Giphart

Ieder jaar als de eerste echte zomerse dag in aantocht is, valt de term rokjesdag. Druktemaker Ronald Giphart heeft meer met bloesjesdag…

09 april 2015Druktemaker Ronald Giphart

Druktemaker Ronald Giphart bracht het paasweekend door in een afgelegen boshut en kreeg te maken met een digitale ontnuchtering.

30 maart 2015Druktemaker Ronald Giphart

Druktemaker Ronald Giphart lag zaterdagavond in zijn eentje voor de buis te zappen. Via verschillende kanalen belandde hij in een gewelddadige scène van Apocalypto, een Amerikaanse film van Mel Gibson. Geschokt zat Giphart voor de buis: “Het was een orgie van agressie, deze film. Er wordt gestoken met speren en dolken. Boosaardige types met lelijke tanden sloegen elkaar met mokers de hersenen in.” Giphart bekeek met stijgende verbazing naar de fascinerende cocktail van geweld, agressie, waanzin en menselijke bloederigheden. Hij besloot de film niet af te kijken en zette nog even Teletekst aan om te kijken of hij iets had gemist in de wereld.

“En ja hoor, daar gingen we weer. Overal op aarde waren mensen bruut vermoord. Strijders van Boko Haram hadden in Nigeria mensen vermoord en dorpen in brand gestoken; in Jemen hadden rebellen huisgehouden en in Syrië was IS bezig. Giphart concludeert dat geweld van alle tijden is. “Overval- en hinderlaagmoorden waren ook in de vooroudertijden aan de orde van de dag. Vreedzame gemeenschappen zijn echt een uitzondering in de menselijke geschiedenis. Wat dat betreft zouden we in onze geweldloze Nederlandse samenleving verplicht naar de bruutheden van Apocaliptio moeten kijken om te koesteren hoe wij vreedzaam wij hier in Nederland met elkaar omgaan.”

23 maart 2015Druktemaker Ronald Giphart over lichaamssappen en bacteriën

Het ligt nog steeds erg gevoelig, wij praten liever niet over lichaamssappen of bacteriën. Net zoals dieren strooien wij mensen in het rond met poep, pies, zweet, pulk, spuug, zaad en schilfers. ”Het zijn de afgelopen jaren vooral kunstenaars geweest die hebben geprobeerd ons te laten nadenken over dit fenomeen”, aldus Druktemaker Ronald Giphart. ”Zo vroeg Andy Warhol ooit aan vrienden te urineren over met metaaldeeltjes bewerkt canvas, zodat zij op deze manier zouden bijdragen in vrolijke kleurtjes.”

16 maart 2015Ronald Giphart over onbeperkt eten voor 11 euro

Ronald Giphart bezocht tijdens de boekenweek allerlei uithoeken van het land om voor te lezen en te signeren. Tussendoor moest hij natuurlijk wel een hapje eten en zo kwam hij in Assen terecht bij een lokale Chinees-Indiër. Iets van de kaart eten bleek daar echter onmogelijk. Van vrijdag tot zondag was het namelijk uitsluitend ‘all you can eat,’ voor 11 euro eten zoveel je wilt.

Giphart nam uiteindelijk plaats achter een tafeltje, maar had achteraf spijt. “Na mijn voorleesbeurt reed ik terug over de snelweg naar Utrecht. Zo rond Zwolle begon het te borrelen onder mijn gordelriem. Ik knoopte mijn snelbinder los, maar het ongemak verdween niet. Zweet op mijn voorhoofd, mijn ademhaling nam toe. ‘Jezus, het lijkt wel of je groen ziet,’ zei mijn vrouw, toen ik een uur later met enig misbaar mijn toilet zocht.

09 maart 2015Druktemaker Ronald Giphart

Schrijver Ronald Giphart zit weer aan tafel en maakt zich weer ergens druk over.

02 maart 2015Druktemaker Ronald Giphart over provincietaal

Veel mensen weten weinig van de Provinciale Staten. Of dat iets te maken heeft met de taal die de Statenleden spreken? Ronald Giphart houdt een vlammend provinciepleidooi met gebruikte woorden en begrippen uit de vergaderingsnotulen van zijn eigen provincie.

26 februari 2015Druktemaker Ronald Giphart over algehele verpreutsing

Druktemaker Ronald Giphart maakt zich zorgen over de algehele verpreusting. Nog maar 4% van de Nederlandse vrouwen zont nog met ontbloot bovenlijf. En sportende jongeren douchen na een wedstrijd met zwemkleding aan. Waarom zijn onschuldige tepeltjes verboden op Facebook en bij Apple. ”De mythe dat de jeugd sexueel zou verwilderen, dat is simpelweg niet waar”.

19 februari 2015Ronald Giphart over de kat op het spek binden

Als kind werd schrijver Ronald Giphart al door zijn vader meegenomen naar cabaretvoorstellingen van Freek de Jonge waar menig sprookjesgod het stevig van onder uit de zak kreeg. Het verbaasde Giphart de afgelopen week dan ook om de cabaretier op de Belgische tv te horen zeggen dat de tekenaars van Charlie Hebdo ‘de kat op het spek hebben gebonden’ met hun spotprenten over de profeet Mohammed.

05 februari 2015Nieuwe Druktemaker op donderdag: Ronald Giphart

Vandaag presenteren we een nieuwe Druktemaker in De Nieuws BV. Niemand minder dan Ronald Giphart schuift voortaan iedere donderdag wekelijks aan. Vandaag heeft hij het over iets dat hem aan het hart gaat of zeg maar rustig iets dat hem écht dwars zit. Weten wat dat is? Luister in het eerste uur, tussen twaalf en één op NPO Radio 1.

17 januari 2015Harem, het nieuwe boek Ronald Giphart

Een Zweedse punkband, fatale liefde en heel veel vrouwen, die zich in allerlei poses laten fotograferen. Na vijf jaar is er een nieuwe roman van Ronald Giphart, met de veelbelovende titel Harem. In het boek vinden we de bekende Giphart-ingredienten seks, borsten en vrouwen. Maar minstens zo belangrijk is de band tussen vader en zoon, broer en zus, en moeders en kinderen. Ronald Giphart is hier.

13 maart 2014Giphart en zijn bloemlezing coming of age-literatuur

In ‘De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen’ heeft schrijver Ronald Giphart verhalen gebundeld over het verschijnsel ‘de moeilijke jaren’. Giphart heeft hiervoor geput uit de Nederlandse literatuur van 1880 tot nu. De verhalen in deze bloemlezing hebben alle gemeen dat de hoofdpersonen worstelen met de weerbarstige wereld van volwassenen, een wereld die ze weldra zelf zullen bevolken. Pieter van der Wielen praat met Ronald Giphart over zijn bloemlezing.

06 maart 2014OOG Donderdag: Ronald Giphart aan vooravond boekenweek

Vlak voor de boekenweek komt er een kloek werk van schrijver Ronald Giphart uit. De Nederlandse coming of age literatuur in 100 verhalen. Meer dan elfhonderd pagina’s.

17 november 2012Ronald Giphart over nieuwe verhalenbundel ‘De Wake’

‘De Wake’ is de nieuwe verhalenbundel van schrijver Ronald Giphart. In drie verhalen zien we de wereld vanuit het perspectief van een overleden man, een jongetje dat in coma ligt en vanuit een hart.

27 februari 2012Ook Ronald Giphart met een witte jas in VUmc

Ronald Giphart loopt mee op de afdeling cardiologie van het VU-Medisch Centrum. De schrijver loopt daar rond in een witte jas omdat hij een literaire documentaire over de afdeling gaat maken. Opmerkelijk, want vorige week was er veel commotie om de camera’s van Eyeworks, die vastlegden hoe patiënten op de intensive care van het VU werden behandeld.

05 november 2011TROS Autoshow: Ronald Giphart en rijden met de Audi A6 Avant

In de TROS Autoshow ontvangen Bas van Werven en Carlo Brantsen schrijver Ronald Giphart. Hij vergeleek uw gastheren ooit met René van der Gijp en Johan Derksen van de Autowereld. De vraag is of dat klopt, en we kijken of er veel petrolheads zijn in de schrijverswereld. Rijden doen we met een Audi A6 Avant – of was het nou de A4? En we bellen met een detective Ben Zuidema, hij is op zoek naar gestolen oldtimers. Dat en natuurlijk het laatste autonieuws in een nieuwe TROS Autoshow, om 1400 uur op Radio 1.

08 november 2010IJsland: de derde Giph-roman van Ronald Giphart

Hij trok al eens langs de theaters als onderdeel van een trio (samen met Martin Bril en Bart Chabot), en nu schrijft Ronald Giphart in zijn nieuwe roman IJsland ook over een theatertrio (‘handelaren in humor’). Het grote verschil met de werkelijkheid: het fictieve trio is na twaalf jaar hélemaal op elkaar uitgekeken. Presentatie: Jellie Brouwer