Oeufs en cocotte

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: ontbijt- of lunchgerecht (v)

Land van herkomst: Frankrijk

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Dit gerecht je is ideaal als ontbijt of lunch en we hebben bijna altijd wel de ingrediënten in huis om het te maken. Je kunt er eindeloos mee variëren, zo kunnen er krokante stukjes spek in, paddenstoelen, verschillende soorten kaas, gerookte zalm en ga zo maar verder.

INGREDIËNTEN:

  • boter
  • 200 g crème fraîche
  • 1 el grove mosterd
  • peper en zout
  • 4 eieren
  • handje geraspte kaas
  • 2 el fijngehakte kruiden, bijvoorbeeld dragon, bieslook of peterselie
  • 4 sneetjes brood

BENODIGDHEDEN

  • kleine ovenschaaltjes (ramequins)

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180° C. Vul een ruime ovenschaal voor de helft met heet water en zet in het midden van de oven.

Beboter vier ramequins. Meng de crème fraîche met de mosterd en breng op smaak met peper en zout. Doe in elke ramequin 1 eetlepel crème fraîche en breek hier een ei boven. Schep er nog eens een goede dot crème fraîche op en bestrooi met wat geraspte kaas en kruiden.

Zet de ramequins voorzichtig in de met water gevulde ovenschaal en bak ze 15 à 20 minuten.

Rooster de sneetjes brood en snijd ze in de lengte in reepjes. Serveer deze soldaatjes bij de oeufs en cocotte.