Patatas bravas

Aardappelen met pittige saus

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: borrelhap (v)

Land van herkomst: Spanje

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 40 minuten

We stonden op een camping in Spaans Baskenland. Onze tent had uitzicht op zee en onze kinderen dobberden gelukzalig rond in het zwembad waar zich binnen een dag een hechte vriendengroep had gevormd. Dat kan alleen maar op vakantie.

Ons geluk werd afgetopt met een perfect campingrestaurantje waar we elke avond weer veel te veel bestelden aan lekkere happen. Hoogtepunt was de enorme teil met dampende patatas bravas.

INGREDIËNTEN:

  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 teentje knoflook, grofgesneden
  • 1 tl citroensap
  • 250 ml plantaardige olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • scheutje tabasco
  • 1 el ketchup
  • olie om te frituren
  • 1 kilo vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

BENODIGDHEDEN

  • staafmixer

BEREIDINGSWIJZE:

Maak met ei, de knoflook, het citoensap en de olie een aioli zoals aangegeven in het recept Pintxos de jamón y all-i-oli en voeg er de paprikapoeder, tabasco naar smaak en de ketchup aan toe. Zet weg in de koelkast.

Verhit de frituurolie in een pan tot 220° C. Bak de aardappelblokjes 10 minuten, en laat uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.

Zet het vuur flink hoger en bak de aardappelblokjes in porties in ongeveer 7 minuten goudbruin en krokant. Laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer de aardappelblokjes in een schaaltje met de saus eroverheen geschept. Geef er prikkertjes bij.