Penne met roomsaus met champignons, bacon en basilicum

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Vrijwel elke ochtend begint onze jongste zoon zijn dag met de vraag wat er die avond gegeten gaat worden. Meestal krijgt hij wat ontwijkend slaperig gemopper te horen, maar als we in een goede bui zijn stellen we hem de tegenvraag wat hij zou willen eten. Vaak is zijn antwoord ‘pasta’, en naar gelang zijn pet staat volgt de toevoeging ‘rode’ of ‘witte’. Met de witte pasta bedoelt hij deze penneschotel met roomsaus.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 25 minuten

INGREDIËNTEN

  • 500 g penne

Voor de saus:

  • 1 el boter
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 250 ml slagroom
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 el plantaardige olie
  • 250 g champignons, in plakjes gesneden
  • 2 el citroensap
  • 5 plakjes ontbijtspek, in stukjes gesneden
  • 2 el peterselie, fijngesneden
  • 4 el basilicum, losse blaadjes
  • 4 el Parmezaanse kaas of vergelijkbare kaas, geraspt
  • Peper

BEREIDINGSWIJZE

Breng water aan de kook voor de penne en kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Smelt ondertussen de boter in een sauspan of andere kleine pan met dikke bodem en fruit hierin op zacht vuur de knoflook gedurende een minuutje. Laat hem niet bruin worden omdat hij dan bitter wordt. Schenk de slagroom erbij en verkruimel hierin het bouillonblokje. Laat het geheel ongeveer 15 minuten op matig vuur inkoken tot een romige saus.

Verhit ondertussen in een koekenpan de olie en bak hierin de champignons. Besprenkel ze met citroensap en wacht tot het meeste vocht verdampt is. Voeg dan de stukjes ontbijtspek toe, bak deze ongeveer 5 minuten mee. Als laatste kan de peterselie erbij, bak deze nog een minuutje mee.

Giet als de penne gaar is, de pasta af en houd warm. Schep de penne op de borden, schep hier een flinke lepel van het champignonmengsel op, schenk hier wat saus over en garneer verder met het basilicum, Parmezaanse kaas en een flinke draai van de pepermolen.