Pissalidière (Provençaalse uienpizza)

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Mascha’s herinnering aan de zomervakanties in de jaren zeventig: de Provençaalse lunch met op de achtergrond immer krekelgetjirp. Vaak at haar familie rechthoekige stukken pissalidière met een dikke laag geconcentreerde tomatenuienprut, bedekt met kruisjes ansjovis. Dit recept brengt Mascha weer terug naar de Provence en haar krekels.

Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 3 el olijfolie
  • 1 kg uien, in (halve) ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 verse tijmtakjes of 1 el gedroogde tijm
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el kappertjes
  • peper en zout
  • 400 gram kant-en-klaardeeg voor pizza of hartige taart
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 10 zwarte olijven

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm in een grote pan de olijfolie en voeg de uienringen en knoflook toe. Fruit deze op zacht vuur ongeveer 10 minuten totdat de ui zacht en licht gebruind is. Voeg vervolgens de laurierblaadjes, tijm, tomatenpuree en kappertjes toe. Doe het deksel op de pan en laat onder regelmatig roeren het mengsel ongeveer 25 minuten pruttelen totdat de uien door en door zacht zijn. Verwijder de laurierblaadjes. Breng de uiensaus op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet een bakplaat in met olijfolie en bekleed deze met het pizzadeeg. Verdeel de uiensaus gelijkmatig over het deeg. Leg hierover de ansjovisfilets in kruisjes of in een andere gewenste vorm.

Zet de pizza 20 minuten in de oven, leg dan de olijven erop en bak hem nog 10 minuten. De pissalidière kan zowel warm als koud gegeten worden.