Pittige gehaktballetjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Speciaal voor Ronalds vader maakten we zijn lievelingsgerecht: gehaktballen. Alleen wisten we in onze studententijd nog niet dat je naast gehakt ook paneermeel, eieren en specerijen moest toevoegen. Het werd een fiasco én een erekwestie. Bij volgende ouderlijke bezoeken sloegen we aan het experimenteren om de kunst van die rotballen onder de knie te krijgen. Er kwamen geen klachten meer.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl kerrie
  • 2 el zoete ketjap
  • 1 el sambal
  • 4 el paneermeel
  • ½ tl zout
  • 2 el (wok)olie

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een grote kom het gehakt met alle overige ingrediënten behalve de olie. Vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van. Verhit in een koekenpan de olie en bak de gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten bruin en gaar.

De balletjes zijn zowel koud als warm erg lekker.