Popcornfalafel

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: borrelhap

Land van herkomst: Israël

Aantal personen: 4 (voor 18 stuks)

Bereidingstijd: 45 minuten

Waar de doorsneefalafel, gemaakt van kikkererwten, naar onze mening vaak een wat droge hap is, is deze variant van popcorn heerlijk luchtig en sappig. We aten hem in Restaurant Neni in Amsterdam en hebben bij thuiskomst meteen het recept opgesnord.

INGREDIËNTEN:

  • 100 g zoute popcorn
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ bosje peterselie, grofgehakt
  • ½ bosje koriander, grofgehakt
  • 300 g mais uit blik, uitgelekt
  • 45 g maizena
  • sap van een ½ limoen
  • ½ tl zeezout
  • 75 ml koolzuurhoudend mineraalwater
  • olie om in te frituren

BENODIGDHEDEN

  • keukenmachine

BEREIDINGSWIJZE:

Maal 65 gram popcorn fijn in de keukenmachine en schep over in een ruime beslagkom.

Maal vervolgens de knoflook, de chilivlokken, de kruiden en de mais in de keukenmachine fijn en voeg bij het popcornmeel. Voeg de maizena, het limoensap en het zeezout toe en roer goed door.

Stamp de resterende popcorn iets fijner en doe dit met het mineraalwater bij het maisdeeg. Meng alles tot een egaal deeg.

Verwarm de olie in een ruime pan tot 170° C.

Schep een eetlepel deeg, vorm hier op de lepel een balletje van en laat voorzichtig in de hete olie zakken. Herhaal dit met de rest van het deeg. In totaal worden het ongeveer achttien balletjes. Frituur ze in porties van zes, in ongeveer 3 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op bakpapier.

Lekker als borrelhap en als vulling voor pitabroodjes.