Pork and egg pie

Koude vleespastei

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunch- of voorgerecht

Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur (plus 1½ uur in de oven)

Hoewel dit gerecht Britser dan Brits is, eten wij het meestal in Duitsland. Zo één keer in het jaar gaan we met vrienden mee naar hun boshut aldaar en iedereen neemt dan wat lekkers mee voorde lunch of het avondeten. Inmiddels is deze pastei vaste prik geworden. Hij is zeer geschikt om thuis klaar te maken en mee te nemen. Ook ideaal voor een picknick!

INGREDIËNTEN:

  • 550 g bloem
  • 75 g boter, koud en in blokjes gesneden
  • 200 ml water
  • 100 g reuzel en nog iets extra om vorm in te vetten (slager)
  • ½ tl zout
  • 2 eidooiers, geklopt

VOOR DE VULLING

  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 500 g worstenvlees
  • 100 g rundergehakt
  • 150 g hamblokjes
  • peper en zout
  • 4 eieren, hardgekookt en gepeld
  • mosterd

BENODIGDHEDEN

  • cake of broodvorm

BEREIDINGSWIJZE:

Meng voor de vulling in een ruime beslagkom de sjalotjes, het worstenvlees, het gehakt en de hamblokjes door elkaar. Breng op smaak met peper en zout (bak eventueel een plukje vlees aan om de smaak te checken).

Verwarm de oven voor op 200° C.

Vet een patévorm (of broodvorm) in met reuzel en bekleed deze over de breedte met een vel bakpapier zodat er aan weerszijden een flink stuk overhangt. Dit vergemakkelijkt het eruit krijgen van de pastei.

Doe de bloem in een beslagkom en wrijf er voorzichtig de koude boter door.

Breng het water met de reuzel en het zout in een pannetje aan de kook en giet het, als de reuzel is gesmolten, bij de bloem. Roer het met een pollepel goed door en kneed het, als het mengsel voldoende is afgekoeld, snel door (als het teveel afkoelt wordt het kruimelig).

Rol drie vierde van het deeg uit op een bebloemd werkvlak en bekleed hier de cakevorm mee. Laat de overhangende delen zitten. Vul de vorm voor de helft met de worstenvulling, en druk er over de lengte een gootje in. Snijd van de eieren de kontjes af en leg ze strak achter elkaar in het gootje. Dek af met de rest van de worstenvulling.

Klap de deegflappen over de vulling, bestrijk deze aan de bovenkant met eidooier. Rol de rest van het deeg uit en leg dit erbovenop, snijd een teveel eraf en druk de snijvlakken goed aan. Snijd eventueel uit het deeg dat over is wat decoratieve vormpjes en leg deze erbovenop. Bestrijk met de rest van het eidooier en maak 3 stoomgaten aan de bovenkant.

Zet de pastei 30 minuten in de oven, draai de oven dan op 180° C en bak hem nog 1 uur totdat hij goudbruin is. Laat de pastei helemaal afkoelen en haal dan met behulp van het uitstekende bakpapier uit de vorm. Snijd er dikke plakken van en geef er een lik mosterd bij.

Hier het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes uit De wereld thuis: