Portugese koolsoep

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Onze oudste zoon was in zijn kleuterjaren kind aan huis bij de buren en hij at er regelmatig. De buurman was Portugees en onze zoon kwam immer thuis met verhalen over de exotische schotels die hem waren voorgezet. Hij was zo lyrisch dat wij ‘uit zoonsbehoud’ ook een Portugese kookpoging deden. Onze zoon was erg complimenteus over het resultaat. ‘De soep ruikt als die van de buren.’

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 1½ liter kippenbouillon
  • 300 g savooiekool (of groene kool), fijngesneden
  • peper
  • 200 g chorizo, in plakjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en de knoflook ongeveer 3 minuten. Voeg de aardappelen toe en bak een minuutje mee. Schenk de bouillon erbij en laat alles 20 minuten koken. Doe dan de koolreepjes erbij en kook deze nog 10 minuten mee. Breng de soep op smaak met peper.

Bak in een koekenpan de chorizoplakjes in hun eigen vet knapperig en voeg deze vlak voor het serveren aan de soep toe.