Present van Paagman

By hans, 8 juli 2020

Present is een moment voor jezelf; een cadeautje van Paagman.

De column van Ronald Giphart lees je hier:

LEKKER WARM BIER

Dit najaar verscheen mijn tiende roman Alle tijd, een boek waaraan ik lang heb gewerkt. Mijn verhaal gaat over zes jongens die elkaar in hun studententijd leren kennen en een echte vriendenclub vormen.

Aan het begin van de jaren negentig gaan ze na een bezoek aan Florida als
hobby bierbrouwen op het dak van hun studentenhuis, waarna hun bieren zo populair worden dat ze in een Utrechtse werfkelder een heus brouwerijtje beginnen.

Vijfentwintig jaar later trekken ze zich een weekend lang terug in een jachthut in Duitsland, omdat ze de week erop voor veel geld hun bedrijf gaan verkopen.

Wandelend door het bos reflecteren ze over hun vriendschap en het leven. Waren ze vrienden omdat ze een bierbrouwerij hadden, of hadden ze een bierbrouwerij om de vriendschap?

Uiteraard heb ik voor mijn boek veel research gedaan, en dan bedoel ik niet
alleen dat ik veel bier heb gedronken, maar ook dat ik veel brouwerijen heb
bezocht en zelf met zogenaamde craft brewers bier heb gebrouwen. Zelf bierbrouwen is hot; er zijn in Nederland inmiddels honderden zelfstandige brouwerijtjes en vele consumenten hebben zich de afgelopen jaren laten begeesteren door de smaak van eerlijk gebrouwen bier.

We associëren bier met fris en sprankelend, maar in vroegere tijden was het met name rond kerst – ook heel gangbaar om bier warm te drinken, net als bijvoorbeeld glühwein. In Friesland (daar heet het ‘boerenkoffie’) en Groningen (‘haitbier’) bestaat het gebruik nog steeds, maar in onze contreien is het verdwenen. Kostelijke zonde, want de drank is niet te versmaden.

Het recept is heel eenvoudig. Doe drie flesjes oud bruin of donker bier in een pan met wat pijpkaneel, kruidnagels en citroenrasp. Verwarm dit, maar laat het niet koken. Klop een volle hand suiker op met twee eieren tot het schuimt en voeg dit bij het bier. Roer goed door en giet er nog een scheut
brandewijn bij. Een heerlijk warm bier voor een winterse avond met een goed boek.

In een virtuoze stijl en in een bijzonder meeslepend wij-perspectief neemt Ronald Giphart ons mee in zes met elkaar verweven levens. Alle tijd is
een uiterst giphartiaanse, vitale roman over ambitie, vriendschap en liefde.

Hoofdredacteur: Esther Pordon – Indigo Moon Concepts

Redactie: Tess van der Zwet

Art Director: Tessa Koudijs – TKCD

Vormgeving: Tessa Koudijs en Imke Horvers – TKCD

Aan dit nummer werkten mee: Judith van Ankeren, Tim Douwsma, Tess Fluit, Jean-Pierre Geelen, Ronald Giphart, Arnon Grunberg, Sigriet Kingma, Herman Koch, Mirjam Kooiman, Liz Luyben, Nathalie Maciesza, Menno Pot,
Iris Post houwer, Renee Kniepstra, Michiel Spijkers, Liesbeth Smit, Karlijn van de Wier

Managing Director: Fabian & Nadine Paagman

Marketing & Communicatie: Paula van Kempen, Brilt op de Laak

Sales: Robert Conijn

Uitgever:

Smith Communicatie
www.smith-communicatie.nl
info@smith-communicatie.nl

Drukkerij: Habo DaCosta

Cover: Iija Leonard Pfeijffer

Fotograaf: Martijn Gijsbertsen/Hollandse Hoogte

Present is een idee van Paagman
Frederik Hendriklaan 217
2582 CB Den Haag
info@paagman.nl
www.paagman.nl
088-3383838