Riek Steins souvlaki

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: hoofdgerecht

Land van herkomst: Griekenland

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten (plus 1 uur marineren)

Hij is al eerder genoemd in dit boek: Rick Stein. Deze Britse tv-kok is een grote inspiratiebron voor ons. Wat zo fijn aan hem is, is het totale gebrek aan hysterie, iets waar veel tv-koks wel last van hebben. Hij doet alles op zijn gemak, hij eet rustig, hij kookt rustig. Die man ademt rust. Ja, we zijn groot fan en hij heeft ook nog eens een goede smaak als het op gerechten aankomt. Deze souvlaki van zijn hand keert regelmatig terug op onze barbecue.

INGREDIËNTEN:

  • 500 g hamlappen, in blokjes gesneden

VOOR DE MARINADE

  • 3 el olijfolie
  • sap van een ½ citroen
  • 3 el gedroogde oregano
  • 1 el komijnpoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout

BENODIGDHEDEN

  • houten saté prikkers
  • barbecue of grillpan

BEREIDINGSWIJZE:

Meng voor de marinade de olijfolie, het citroensap, de oregano, de komijnpoeder, de cayennepeper, de paprikapoeder, de knoflook en een snuf zout in een ruime kom en schep de blokjes varkensvlees er goed doorheen. Laat minimaal 1 uur in de koelkast op smaak komen.

Week ondertussen de satéprikkers en bereid de barbecue voor (kan ook in grillpan). Rijg het vlees aan de prikkers en grill de souvlaki 10 à 15minuten, draai ze regelmatig om. Lekker met pitabrood en knoflooksaus.