Rosbiefreepjes met peultjes in sinaasappel-sojasaus

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Een fijn kookboek is De Complete Aziatische Keuken (uitgeverij Konemann). Het staat vol maakbare recepten met smakelijke foto’s. Ons exemplaar heeft iets van een herbarium: vaak vallen er bij het openslaan platgedrukte en uitgedroogde flintertjes lente-ui, stukjes peper of citroengras uit. Vooral het hoofdstuk ‘China’ is nogal plakkerig. Onderstaand recept is een combinatie van verschillende Chinese recepten uit het boek.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 50 minuten (waarvan 30 minuten marineren)

INGREDIËNTEN

  • 350 grosbief, in reepjes gesneden
  • 7 el sojasaus
  • 1 el gember, geschild en geraspt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1½ tl rasp van sinaasappelschil
  • 2 el plantaardige (wok)olie
  • 1 el bruine suiker
  • 250 g peultjes, afgehaald
  • 1 el maïzena
  • 80 ml runderbouillon

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een kom de rosbiefreepjes met 5 eetlepels van de sojasaus, gember, knoflook, sinaasappelsap en -rasp en laat dit minimaal 30 minuten in de koelkast marineren.

Verhit de olie in een wok of ruime koekenpan tot hij echt goed heet is en bak hierin de rosbiefreepjes (zonder de marinade) ongeveer 2 minuten. Voeg dan de marinade, de resterende sojasaus, bruine suiker en de peultjes toe en bak alles op hoog vuur 2 minuten.

Roer de maïzena met wat bouillon tot een glad papje, voeg de rest van de bouillon toe en schenk dit bij het vlees. Roer het geheel goed door tot de saus wat dikker wordt. Dit gerecht is erg lekker met noedels.