Geluk
Safe Magazine, mei 1999, nr. 2
Geluk is een achterhaald christelijk begrip dat in vroeger tijden geïntroduceerd werd om het uitgebuite domvolk eronder te houden. Geluk werd (en wordt nog steeds) gepresenteerd als de paradijselijke toestand op aarde, een gesteldheid om naar uit te zien, ja zelfs naar te verlangen. Gelukkig ben je niet, gelukkig wil je worden. Na een leven van hard werken en gemene ontberingen gloort aan de einder goddank het adagium ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Dit geluksverlangen maakt veel leed draaglijk, vanuit de gedachte dat het hedendaagse leven nu eenmaal vol tegenslagen zit, maar dat men ‘later’ door geluk zal worden overweldigd. In werkelijkheid wordt men ‘later’ vaak helemaal niet gelukkig, maar oud, aftands, dement, arm, impotent, gefnuikt en afgepeigerd.
Wie ver voor het ‘en ze leefden nog lang & gelukkig’ al een voorschot op het begrip ‘geluk’ neemt, door zich bijvoorbeeld openlijk gelukkig te voelen & te noemen, begaat een groot risico. Verklaar jezelf gelukkig en een dag later sterft er een kind, groeit er een gezwel op een vervelende plaats, of wordt er surséance van betaling aangevraagd. Niets zo broos als geluk. Het wrede is dat er aan geluk een houdbaarheidsdatum zit.
Ik durf mezelf om voornoemde reden niet gelukkig te noemen, hoewel ik er natuurlijk alle reden toe heb. Reken maar mee: ik heb een gezond en uitermate vrolijk zoontje; daarnaast is mijn vriendin niet alleen van een buitengewoon ogenstrelende schoonheid, maar is ook haar geestesleven erg inspirerend; vervolgens heb ik de doelen die ik mijzelf in mijn ‘arbeidzame leven’ stelde allemaal bereikt (ofwel, ik ben intens tevreden over de boeken die ik tot nog toe heb geschreven, en van de revenuen kan ik zonder problemen mijn gezin onderhouden, sterker nog, ik behoor tot die categorie die wel wordt aangeduid als ‘de beter verdienende Nederlander’); ook ben ik gezond; ik woon zeer fraai in een rustige, maar zeker niet truttige buurt; ik heb een aantal goede tot zeer goede vrienden; ik onderhoud echt een ongeloofwaardig goede relatie met mijn nog levende ouders; de enige echt grote aanval op mijn geluksgevoel is de dood van mijn moeder geweest, maar godzijdank had mijn moeder de kracht om op een weloverwogen, ja zelfs mooie & voorbeeldige manier te sterven. Kortom, geluk is my middlename.
Toch neem ik de woorden ‘ik ben gelukkig’ niet in de mond, want op het moment dat ik dat doe, blijk ik uit diezelfde mond bloedirritant te meuren, dondert mijn zoontje van de trap, raakt mijn vriendin verslaafd aan Lingo en wil niemand mijn boeken nog lezen, waardoor ik mijn hypotheek niet meer kan betalen en ik in een doos moet gaan wonen. Mijn houdbaarheidsdatum van geluk duurt pak-‘m-beet een uur of vier, de tijd van een paar goede hoofdstukken uit een mooi boek, een lunch met vrienden, een tot reflectie stemmende treinreis, een avond met mijn vriendin.
En het liefst dat laatste, als ik mijn geluk dan toch zelf zou mogen vervolmaken. Dan sluiten we de gordijnen, zetten we ons zoontje op de grond (waarna hij alle boeken uit de kast mag sleuren die hij wil) en trekken wij ons terug in de keuken. De houdbaarheidsdatum van geluk heeft te maken met de versheid van de producten die we gebruiken. In mijn bijbel hebben kortstondig genot en ‘echt lekker eten’ linea recta met elkaar te maken. ‘Echt lekker eten’ klaarmaken is (ik leg het even uit voor het notoire snackbar- en afhaalvolk) een verfijnde bezigheid, die met veel creativiteit, concentratie en toewijding gepaard gaat. Mijn vriendin (bijna bezeten) en ik (aarzelend) storten ons op vele ingrediënten en apparaten, terwijl we de kookboeken en recepten uitspreiden op het aanrecht.
Krokante schorseneer met bloemkoolmerg en gemarineerde ganzenlever, ananassalie, met een siroop van Golden Hornet. Tartaar van rode tonijn, aardappelchips, ingelegde rode biet, roomse kervel en kummelsaus. Harder met kardemom en – oei! – koenjit. Homard à l’armoricaine. Homard cardinal. Homard Thermidor (een kreeftragout in mosterdsaus, gegratineerd met kaas). Kabeljauw met langoustine in rode truffelboter. Clafoutis aux cérises. Soezendeeg met vanillecrème. Een Engels plankje met Stilton, Double Glouchester, Cheshire, Pearoche en Harbourne Blue. En Italiaans plankje met Taleggio, Scamorza, Provolone, Fontina en een zeer pikant stuk Pecorino siciliano.
En na de friandise brengen we onze zoon naar bed, om ons de rest van de avond louter nog te vermeien met mooie woorden, ritornellen en balladen. Tastbare soulagementen. Consolaties. De gespalkte roede wichelen. Ruiteren. Het vruchtbare plantgoed aan de schoot der aarde toevertrouwen. De ongezadelde ezel van Sint-Benedictus berijden. Konkelfoezen. Dat soort woorden.
En als we na een paar uur voldaan op de bank zitten om naar Trio Esperansa te luisteren (muziek die op mijn crematie gedraaid mag worden), zorgt een van ons er gelukkig altijd wel voor om toch nog even snel wat ruzie te maken of te kibbelen over iets onbenulligs, want het geluk moet natuurlijk niet te groot worden.
Eind.
Safe verschijnt zesmaal per jaar.
MULTI MAGAZINES BV PRINSENGRACHT 659-I, 1016 HV AMSTERDAM TEL: 020 – 5353355 FAX: 020 – 5353368 BEZOEKADRES: VEERHAVEN 12C, 3016 CJ ROTTERDAM e-mail: Safe@keesing.nI Hoofdredactie Ruud Hollander, John Verhoeven (adj.) Bureauredactie Jolande Valkenburg Art direction Pieter Schol Vormgeving Vanessa Brouwer BIad management Brigitte Slot Medewerkers Vincent Adolfse, Jan van der Bijl, Luuk Bode, Giulio Oannetta, Geert Dekker, Raoul Deleo, Prof. dr. J.J. van Duijn, Etiënne Frans, Cornelis van Ginneken, Ronald Giphart, Dave Gray, Gregor Hakkenberg, Helen van Hogerhuis, Irene Jacobs, Richard Groot Kormerlink, Jeroen Kroos, Willem Lagerwaard, Bart van Oosterhout, Lenny Oosterwijk, Winodj Ramdjielal, Tijn Sadée, Annemarie Sour, Anneloes Timmerije, Vrouwkje Tuinman, Thorstein Vrolijk, Pieter Webeling, Dannes Wegman, Robert Went, Tonnie van Winssen Uitgever Bob van der Burg Directiesecretaresse Laurna Fenenga Secretariaat Nabila Azdi, Agnes Purperhart, Anna Siahaya Advertentieverkoop Fred van Ugten (hoofd), Um Olsthoorn (marketing) Frans van Dijk, Aukje Bosscher (verkoop), Karen Schreuder (orderafhandeling). tel: 020 – 5353355 fax: 020 – 5353344 Lithografie IGS, Capelle a/d IJssel Drukkerij Roto Smeets Utrecht. SAFE wordt kosteloos toegezonden aan relaties van de Robeco Groep.
© Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Multi Magazines bv behoort tot de Keesing Groep.