Saganaki

Gebakken kaas

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: voorgerecht (v)

Land van herkomst: Griekenland

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 15 minuten

Toen we achttien waren bezochten mijn vriendin Anouk en ik voor het eerst Parijs. We voelden ons très olala en vloeiden samen met de stad en haar inwoners. Hoe jammer dat aan deze fantasie abrupt een einde kwam toen we, op zoek naar een voordelig eettentje, in Quartier Latin belandden. We werden gespot door een smakelijke Fransman die stond te posten voor een Grieks restaurantje: ‘Allo moje ollandse vrouan! Veurjoelie ebban weh une lekkeur koedkop mienoetje.’

INGREDIËNTEN:

  • 2 stukken à 240 g Griekse kaas, bijv. kelalotyri, kasseri of goede feta
  • 4 el bloem
  • plantaardige olie om te bakken
  • 4 citroenparten
  • Honing

BEREIDINGSWIJZE:

Bevochtig de stukken kaas en haal ze door de bloem. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de twee stukken kaas op hoog vuur aan beide kanten goudbruin en knapperig. Wees heel voorzichtig met omdraaien, het korstje ‘glijdt’ snel weg.

Serveer de kaas met de citroen en besprenkel met honing naar smaak.

Hier het recept van Ronald Giphart en Mascha Lammes uit De wereld thuis: