Sajoer

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: bijgerecht (v)

Land van herkomst: Indonesië

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 50 minuten

Sajoer lodeh is een Indonesisch groentegerecht. Letterlijk betekent het: zachtgekookte groente, en in principe mag je elke groente toevoegen die je lekker vindt. Wat elke sajoer wel moet bevatten is santen, een geconcentreerde kokos crème, en een runder- of kippenbouillon waarin je de groente kookt. Jan neemt het overigens niet zo nauw met de letterlijke betekenis van het gerecht, want hij wil graag nog een knappertje in de groente (en wij ook) – dus is de kooktijd wat ingekort.

INGREDIËNTEN:

  • plantaardige olie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el palmsuiker
  • 3 salamblaadjes (toko)
  • 1 limoenblad (toko)
  • 1 winterpeen, geschild, in halvemaantjes gesneden
  • 200 g sperziebonen, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 200 g kool (witte kool of spitskool), in repen gesneden
  • water
  • 2 maggiblokjes
  • 2 el santen (kokoscrème)

BEREIDINGSWIJZE:

Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de ui, sjalot en de knoflook ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de korianderpoeder, de gemberpoeder, de kurkuma, de palmsuiker, de salamblaadjes en het limoenblad toe en fruit nog even 2 minuten mee.

Schep de winterpeen, de sperziebonen en de kool in dezelfde pan en schenk zoveel water erbij tot de groente bijna onder staat. Voeg de maggiblokjes en de santen toe, breng aan de kook en laat de groente 15 minuten pruttelen; schep halverwege om. Lekker als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.