Salade met gerookte eendenborst

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunch- of voorgerecht

Land van herkomst: Frankrijk

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 50 minuten

Deze salade eten we in vele varianten regelmatig in Normandië. Vaak wordt hij geserveerd met gekonfijte eendenmaagjes, maar die zijn in Nederland moeilijk te krijgen. Nu is de keuken in Normandië vrij boers en stevig, dus meestal kun je geen pap meer zeggen door de grote stukken kaas en spekjes die eroverheen gaan. Wij hebben voor een gezonde versie gekozen. Verse vijg smaakt er overigens ook heel goed bij.

INGREDIËNTEN:

  • 1 kropsla of romeinse sla
  • 200 g gerookte eendenborstfilet in plakjes (voorverpakt in supermarkt)
  • 3 peren, geschild en in partjes gesneden
  • 5 augurkjes (zuur), grofgehakt
  • handje gepelde hazelnoten, geroosterd en grofgehakt

VOOR DE GEKARAMELISEERDE SJALOTJES

  • 3 el boter
  • 2 el suiker
  • 5 sjalotjes. in de lengte in vieren of zessen gesneden
  • 3 el balsamicoazijn

VOOR DE DRESSING

  • 3 el olijfolie
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 tl mosterd
  • snufje suiker
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • paar takjes dragon, blaadjes grolgehakt
  • peper en zou

BEREIDINGSWIJZE:

Smelt voor de sjalotjes de boter en de suiker in een pan op laag vuur. Voeg de sjalotjes toe en laat ze 10 minuten pruttelen. Schenk dan de balsamicoazijn erbij en laat ze nog eens 15 minuten karamelliseren op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de sjalotjes afkoelen.

Maak de dressing door de olijfolie, de balsamicoazijn, de mosterd, de suiker, de knoflook en de dragon met elkaar te mengen. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de sla over vier borden en verdeel hier de eendenborst, partjes peer, gekaramelliseerde sjalotjes, augurk en geroosterde hazelnoten over. Besprenkel met de dressing.