Seniorenseks

Kijk Magazine 2015, nummer 12

Mijn KIJK-bijdrage van vorige maand ging over de grootmoederhypothese. Omdat mijn gezin erin voorkwam, las ik de column voor tijdens een familiebijeenkomst. Daarbij kreeg vooral mijn jongste zoon bijna een astma-aanval van de lach van het idee dat oude mensen – voor hem is dat iedereen boven de 25 jaar – nog de liefde bedrijven. Ook mijn andere kinderen dachten hier zo over. Ik begrijp waar dat idee vandaan komt. Vroeger vond ik het een van de meest verschrikkelijke voorstellingen denkbaar: het besef dat mijn eigen ouders… minimaal… twee keer… Ik wil daar nog steeds niet aan denken.

Om een beetje tegenwicht te bieden aan het vooroordeel dat seks louter iets voor jongere mensen is, verzekerde ik mijn kinderen dat het volstrekt normaal is dat ouderen en zelfs échte oudjes van dagen nog met elkaar naar bed gaan. Vol kreten van afschuw werd ik aangehoord. Het is dus blijkbaar nog steeds een groot taboe, het idee dat seksueel verlangen en gedrag niet stopt op het moment dat vrouwen niet meer vruchtbaar zijn of mannen moeite hebben hun jongeheer in staat van volle paraatheid te krijgen.

Terug achter mijn computer besloot ik mijn eigen bewering te factchecken. Hoe staat het eigenlijk met ouderen en seksualiteit? Is het waar dat in de huidige tijd ouderen nog een volkomen bevredigend seksleven (kunnen) hebben of is dat meer wishful thinking mijnerzijds? Worden ouderen niet geplaagd door ziekte en lichamelijke ongemakken?

Er is veel onderzoek naar seniorenseks gedaan. Hoewel verschillende onderzoeken elkaar op punten hier en daar tegenspreken, is het duidelijk dat veel mensen ook op oudere leeftijd nog behoorlijk seksueel actief blijven. Volgens het ene onderzoek had 73 procent van de mensen tussen 57 en 64 jaar nog af en toe ‘genitale betrekkingen’ (minimaal één keer per jaar).

Uit een ander onderzoek bleek dat 87 procent van de mannen en 69 procent van de vrouwen tussen 55 en 64 jaar in het afgelopen halfjaar nog tussen de lakens was gedoken (maar niet voor een dutje). Naarmate mensen ouder worden, dalen deze getallen gestaag. Toch blijft een groot deel van de ouderen ook op (zeer) hoge leeftijd nog steeds actief.

Volgens een onderzoek zou 26 procent van de senioren tussen de 75 en 85 jaar elkaar af en toe nog vrolijk bespringen of andere vormen van bevrediging zoeken. Het hebben van seks en seksuele gevoelens is volgens wetenschappers een goede indicatie voor het geluksgevoel van ouderen. Hoe vaker oudere mensen hun lusten nog botvieren, hoe groter de kans dat zij gelukkig zijn en blijven. Laat ik het zo zeggen: ik hoop nog heel lang gelukkig te blijven.