Shakshuka (eieren in tomaten-paprikasaus)

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Eens in de zoveel tijd willen we af van de extra kilo’s die zo aan ons gehecht zijn geraakt. Tien jaar geleden volgden wij met tien miljoen anderen het Montignac-dieet. Het eieren eten zat hem letterlijk in het eieren eten, althans volgens onze invulling. Nu zijn wij verzot op eieren, maar ze kwamen ons op een gegeven moment de strot uit. Misschien waren we nu wél slank geweest als we dit recept hadden gekend…

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 50 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 el olijfolie
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 paprika’s in repen (rood, groen en geel)
  • 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
  • 1 tl (gerookte)paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl tabasco
  • 1 el suiker
  • zout en peper
  • 5 à 6 eieren
  • 100 g feta
  • 2 el platte peterselie, fijngesneden
  • Turks of ander lekker brood

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de uien en de knoflook totdat de ui mooi zacht en licht gebruind is. Voeg de paprika reepjes toe en laat ook deze goed zacht worden, dit duurt ongeveer een kwartier. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het paprikapoeder, de komijn, tabasco en suiker toe.

Verwarm alles op matig vuur nog een kwartier totdat er een soort pastasaus is ontstaan. Breng op smaak met peper en zout. Maak met een lepel kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren. Verbrokkel de feta gelijkmatig over de pan en laat dit alles met deksel op de pan een kleine 10 minuten pruttelen totdat het eiwit gestold is. Je kunt de saus ook in een grote ovenschaal overdoen en hierin de eieren breken. Zet de schaal dan in de oven (210°C) gedurende ongeveer 10 minuten. Strooi de peterselie over het gerecht en serveer het in de pan of ovenschaal op tafel en geef er het brood bij.