Sint-jakobsschelpen in saffraan-vanilleroomsaus

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Een jaar of tien geleden huurden we met vier gezinnen een Pippi Langkous-huis in de Vlaamse badplaats Koksijde. Het regende vijf dagen onafgebroken met een oud- Testamentische wraaklust. Terwijl de kinderen de huiskamer en de rest van het huis afbraken, vluchtten de ouders naar de immense keuken. Daar ontstond een kookwedstrijd. Dit was het gerecht van Ronald. We bereiden het tien jaar later nog steeds.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 300 g sint-jakobsschelpen, vers of uit de diepvries
  • 2½ tl kerrie
  • peper en zout
  • 3 el plantaardige olie
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst

BEREIDINGSWIJZE

Als je sint-jakobsschelpen uit de diepvries gebruikt, ontdooi ze dan voor gebruik. Laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze met een halve theelepel kerrie en peper en zout.

Verwarm in een koekenpan de olie en bak hierin de sint-jakobsschelpen totdat ze tegen de gaarheid aan zitten, dit duurt ongeveer 2 minuten per kant. Haal ze uit de pan en houd ze warm. Bak in het achtergebleven vocht de lente-uitjes en de knoflook ongeveer 2 minuten, schenk dan de wijn erbij en laat alles nog een minuutje pruttelen. Voeg hierna de mascarpone, de bouillon, het vanillestokje, de saffraandraadjes, de rest van de kerrie en de honing toe en roer alles tot een gladde saus. Doe als laatste de sint-jakobsschelpen er weer bij, warm deze al roerende goed door. Haal het vanillestokje eruit en serveer het gerecht met lekker stevig brood.