Sint-jakobsschelpen met hazelnoot-botersaus

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Als pelgrims vroeger de bedevaart naar de plaats Santiago (Sint Jakobus) de Compostela hadden volbracht, namen ze vaak als souvenir een van de schelpen mee die daar op het strand lagen. De schelpen konden ook nog op de terugweg als bord of bedelnap gebruikt worden. Dit zou de verklaring zijn van de herkomst van de naam sint-jakobsschelp. Zeker is dat dit recept zo goed smaakt dat je er een bedevaart voor zou willen ondernemen.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 30 g hazelnoten
  • 75 g boter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 3 el peterselie, fijngesneden
  • peper en zout
  • 12 sint-jakobsschelpen, vers of uit de diepvries

BEREIDINGSWIJZE

Leg de hazelnoten op een theedoek, vouw deze dubbel en sla met een deeg roll er of een fles de hazelnoten fijn; er mogen best wat grotere stukjes in blijven zitten. Verwarm een koekenpan en rooster hierin de hazelnoten op zacht vuur lichtbruin, dit duurt ongeveer 4 minuten. Schep de hazelnoten uit de pan.

Verhit in dezelfde pan een klontje boter en fruit hierin het sjalotje. Na ongeveer 4 minuten mogen de geroosterde hazelnoten, de rest van de boter en de peterselie erbij.

Roer alles goed om en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de grill voor.

Verdeel de sint-jakobsschelpen over vier vuurvaste schaaltjes en schenk de botersaus eroverheen. Zet de schaaltjes ongeveer 7 minuten in de oven of tot het moment dat de schelpen net niet meer doorschijnend zijn.