Spinazieomeletjes met kurkuma-aardappeltjes en zure room

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Om de twee jaar is er wel een gezinslid dat ofwel door schuldgevoel over dierenleed ofwel uit angst om de grootte van zijn of haar ecologische voetafdruk de behoefte voelt voortaan vegetariër te zijn. Een gerecht dat vaak wordt gekookt in zulke periodes, die meestal niet langer duren dan een maand of drie, is geïnspireerd op de kookboeken van Ottolenghi. Zijn recepten zijn meestal vegetarisch, maar zo smaakvol datje geen vlees mist.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 450 g verse spinazie
  • 5 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 el kurkuma
  • 6 eieren
  • 5 el slagroom
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • peper en zout
  • 6 el plantaardige olie
  • 2 el limoensap
  • 125 ml zure room
  • 3 el peterselie, fijngesneden
  • 3 el basilicum, in reepjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Was indien nodig de spinazie goed. Blancheer in een grote pan de spinazie in een dun laagje water op zacht vuur en met deksel op de pan. Dit duurt ongeveer 7 minuten, schep de spinazie halverwege even om. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken, druk even stevig aan zodat het meeste water eruit loopt. Laat de spinazie wat afkoelen en snijd deze fijn.

Breng ondertussen water aan de kook, doe de aardappelblokjes erin, samen met het bouillonblokje en de kurkuma. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 7 minuten gaar, giet ze af en houd ze warm.

Kluts in een grote kom de eieren los met de slagroom, voeg vervolgens de lente-uitjes en de gekookte spinazie toe en breng op smaak met peper en zout. Verwarm in een koekenpan 1 eetlepel olie, schenk hierin een flinke opscheplepel van het spinazie-eimengsel (eenvierde). Draai de omelet na ongeveer 4 minuten om en bak de andere kant nog 2 minuten. Leg de omelet op een bord en houd deze warm, bak op deze wijze nog drie omeletjes.

Roer in een kommetje het limoensap door de zure room en smeer op elke omelet een flinke dot van dit mengsel. Schep er vervolgens een flinke lepel van de aardappelblokjes op en bestrooi met de peterselie en het basilicum.