Spinaziesalade met feta

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Van spinazie werd lang gedacht dat het erg gezond was vanwege het hoge ijzergehalte (denk aan Popeye), maar dit bleek een misvatting. In 1870 had een Duitse chemicus het ijzergehalte vastgesteld op 3,5 mg, maar bij het overschrijven van zijn bevindingen had hij per abuis de komma een plekje naar achter gezet. Deze fout werd dertig jaar later ontdekt en rechtgezet. Het ijzersterke imago is spinazie nooit meer kwijtgeraakt.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 10 minuten

INGREDIËNTEN

  • 3 el pijnboompitten
  • 120 g verse spinazie, gewassen en goed uitgelekt
  • 100 g feta, in blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 el lekkere olijfolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • zwarte peper

BEREIDINGSWIJZE

Rooster in een hete pan de pijnboompitten gedurende een minuut, beweeg de pan voortdurend want de pitjes verbranden snel.

Leg de spinazie op een schaal en strooi de pijnboompitten, fetablokjes en uienringen eroverheen. Sprenkel er als laatste de olie en azijn over en draai er flink wat zwarte peper overheen.