Tarte tatin

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

In de familie ontstond het plan om een huisje in Normandië te kopen. Als voorbereiding lazen we onder andere Tarte Tatin van de Amerikaanse Susan Loomis, een aanstekelijk boek met lekkere recepten. Bij Loomis is alles heerlijk, fantastisch en zalig en haar sociale leven bestaat louter uit ontmoetingen met guitige eierboertjes, trotse kaasmakers en frisse fruitvrouwtjes. En zo blijkt Normandië dus gelukkig helemaal niet te zijn.

Bereidingstijd: ± 1 uur en 15 minuten (waarvan 25 minuten in de oven)

INGREDIËNTEN

  • 2 el bloem
  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 6 appels
  • 60 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 4 el crème fraîche

Extra: een oven bestendige koekenpan met doorsnede 24 cm

BEREIDINGSWIJZE

Bebloem je werkvlak en leg daarop de plakjes bladerdeeg in een vierkant, zó dat ze elkaar net raken. Rol met een deegroller de plakjes tot een geheel en snijd hieruit een cirkel die even groot is als de bovenkant van je koekenpan. Als je een grotere koekenpan gebruikt heb je wat meer bladerdeeg nodig. Leg het deeg op een bord of snijplank en bewaar het in de koelkast.

Schil de appels, snijd ze over de lengte doormidden en haal het klokhuis eruit. Bestrijk de bodem van de koekenpan met de boter en strooi daar gelijkmatig de suiker over. Leg hier de appelhelften op met de bolle kant naar beneden, snijd de appels eventueel wat bij als het te krap wordt. Zet de pan op het fornuis en laat op zacht vuur de boter en suiker langzaam smelten. Zet na een minuut of 8 het vuur wat hoger zodat de suiker kan karamelliseren, dit duurt ongeveer 25 minuten. Het boter-suikermengsel moet een honingachtige kleur hebben en de appels moeten wat gegaard zijn maar nog wel hun stevigheid hebben.

Verwarm ondertussen de oven voor op 210 °C.

Leg het deeg over de appels heen en stop het aan de zijkant een beetje in. Prik het deeg met een vork een keer of zeven in. Zet de pan in de oven en bak de taart in ongeveer 25 minuten goudbruin.

Haal de koekenpan uit de oven (mét ovenhandschoen!) en laat 5 minuten rusten. Leg een bord dat groter is dan de pan er omgekeerd op. Pak met de ene hand (mét ovenhandschoen!) de steel van de pan en met de andere hand het bord en draai de boel snel om. Het is niet erg als niet alles op zijn plek is blijven zitten, dat is zo te herstellen. Serveer de taart warm met een dotje crème fraîche.