Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.
Sperziebonen, champignons en vis worden bij onze kinderen dan weer wel, dan weer niet gebliefd. Sperziebonen en champignons kunnen wel een tijdje worden gemist in het dagelijkse kinderdieet, maar vis is toch echt onontbeerlijk. De oplossing vonden wij in deze smakelijke viskoekjes, die qua vorm weinig met vis van doen hebben en daarnaast zoveel specerijen en andere smaakmakers bevatten dat van de vis zelf weinig te proeven is.
Voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 45 minuten
INGREDIËNTEN
Voor de dipsaus:
Voor de viskoekjes:
BEREIDINGSWIJZE
Maak eerst de dipsaus. Verwarm in een pan het water, de suiker, sojasaus, vissaus en rijstazijn. Breng het geheel aan de kook en laat op matig vuur 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en doe als de vloeistof voldoende is afgekoeld het pepertje, knoflook en lente-uitje erbij. Zet de saus weg in de koelkast.
Hak de pinda’s grof, dit gaat het makkelijkste als je ze tussen een schone theedoek legt en er met een fles of deegroller zachtjes op slaat. Verwarm een koekenpan en rooster de pinda’s mooi bruin. Laat ze afkoelen.
Doe voor de viskoekjes de visfilet samen met de eieren in een keukenmachine en maal het visvlees grof. Schep de vis over in een kom en meng met de lente-uitjes, gember, knoflook, pepertje, sojasaus, limoensap en kurkuma.
Vorm met natte handen van dit mengsel platte balletjes ongeveer ter grootte van een jampotdeksel, en haal de koekjes door de bloem. Leg ze voor optimaal resultaat even te rusten in de koelkast.
Verhit de olie in een koekenpan en bak zoveel koekjes als in de pan passen, waarschijnlijk een stuk of 5, ongeveer 5 minuten per kant, totdat ze mooi bruin gekleurd en knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle koekjes gebakken zijn. Voeg vlak voor het serveren de geroosterde pinda’s met de koriander bij de saus.
Serveer de viskoekjes met de dipsaus, lekker als borrelhapje of als volledige maaltijd met rijst of noedels.