Trou Normande (appelsorbet met scheut calvados)

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

In de Franse havenstad Fécamp eten we vaak in een zichzelf totaal niet vernieuwend restaurant genaamd Le Progrès. Het merendeel van de klandizie bestaat uit vissers, zeevolk en lokale bewoners, rauwe Noord-Normandiërs met rauwe Noord-Normandische koppen. Tussen de gangen door drinkt men een ’trou Normande’, een glaasje Calvados met waterijs voor de spijsvertering.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 4 uur en 20 minuten (waarvan 4 uur in de vriezer)

INGREDIËNTEN

  • 4 appels, liefst Granny Smith, geschild en schoongemaakt, in blokjes gesneden
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 200 ml water
  • 100 ml Calvados

BEREIDINGSWIJZE

Doe de appelblokjes, suiker en het water in een steelpan en breng het geheel zachtjes aan de kook. Laat de appelblokjes ongeveer een kwartier pruttelen totdat ze zacht zijn. Wrijf het appelmengsel door een zeef en laat goed afkoelen.

Doe de appelpuree in een plastic bak en zet in de vriezer. Schep het mengsel regelmatig om, in het begin om het half uur. Na ongeveer 4 uur zal de sorbet klaar zijn. Schep per persoon één bolletje appelsorbet in een (cognac)glaasje en schenk er een klein beetje Calvados over.