Vindaloo (Indiase curry)

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

In 1498 kwam Vasco da Gama aan in het zuidwesten van India en zes jaar later werd de Estado da Índia Portuguesa gesticht, een staat die zeker vier eeuwen zou bestaan. Dit verklaart de naam van een van Indiaas bekendste curry’s: de Vindaloo. Het is een verbastering van ‘carne de vinha d’alhos’, vlees met wijn en knoflook. Behalve de naam is er weinig Portugees meer aan, wat in dit geval geen slechte zaak is.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 2 uur en 25 minuten (waarvan 2 uur stoof tijd)

INGREDIËNTEN

  • 1 el korianderzaad
  • ½ tl kardemomzaad
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen fenegriek
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl mosterdpoeder
  • ½ tl kaneel
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el verse gember, geschild en geraspt
  • 1 kg varkens- of lamssukadelappen, in dobbelsteentjes gesneden
  • 80 ml donkere azijn
  • 125 ml vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 tl suiker
  • Zout

BEREIDINGSWIJZE

Stamp in een vijzel het korianderzaad en kardemomzaad fijn, dit kan ook in een keukenmachine. Meng met de overige kruiden.

Verhit in een stoofpan de olie en bak hierin uien, knoflook, gember en het kruidenmengsel ongeveer 3 minuten. Voeg het vlees toe, roer even goed om en bak totdat het een beetje bruin kleurt. Nu kunnen de azijn, bouillon, laurier en suiker erbij.

Laat het gerecht op een zacht vuurtje met deksel op de pan ongeveer 2 uur, liefst langer, pruttelen. Zo nodig kun je nog wat zout toevoegen. Haal voor het serveren het laurierblad en de kardemomschilletjes eruit. Lekker met naanbrood.