Johanna Kessler wilde dat zo veel mogelijk verschillende mensen - potentieel nieuwe lezers en boekenverzamelaars - zich aangesproken zouden kunnen voelen door We love Books.

We love Books

By hans, 15 april 2018

Als boeken balsem voor de ziel zijn, zou je boekencollecties spiegels van de ziel kunnen noemen. Waarom zijn tastbare boeken begeerlijk en betekenisvol, ook in deze digitale tijd en veranderende leescultuur? Wat betekenen boeken en waarom verzamelen mensen ze graag?

Fotograaf Johanna Kessler portretteerde meer dan vijftig boekenliefhebbers uit Nederland en België, in leeftijd variërend van 19 tot 101 jaar, bij hun boekenkasten. In We Love Books vertellen zij het verhaal van hun ‘grote liefde’.

Samen met mijn broer Robert staan we in dit boek:

Hans Gaarlandt

Hans Gaarlandt staat voor zijn Ronald Giphart verzamling
Volgens Ronald Giphart zelf heb ik de grootste Ronald Giphartverzameling van de hele wereld. Mijn verzameling staat op mijn website die geheel aan hem is gewijd. Op deze website zijn mijn vakgebied, Online Marketing, en mijn passie voor Giphart, verenigd. Doordat ik er alles aan doe om zo goed mogelijk in Google gevonden te worden heb ik meer dan duizend bezoekers per maand op mijn website.

Giphart heeft verkooprecords verbroken en desondanks is er bijna niemand die hem verzamelt. Giphart houdt van het thema seks en heeft helaas privé veel met de dood te maken gehad en ik denk dat daarom deze twee thema’s veel voorkomen in zijn boeken; letterlijk het begin en het eind van het leven. Mijn favoriete boek van Giphart is Ik omhels je met duizend armen, waarin hij mij raakt met het beschrijven van de waargebeurde euthanasie van zijn moeder.

Mijn verzameling boeken is bijna compleet, maar ik mis nog ontzettend veel tijdschriften waar Giphart columns of stukken in heeft geschreven. Ik ben nu dus ’tijdschriftverzamelaar’ geworden.

Het boek dat ik op de foto in mijn handen heb, heet Een restaurant met tien sterren. Dit was een superleuk project waarbij tien bekende Nederlandse kunstenaars (tien sterren dus) een weekend in hotel Merlet in Schoorl bij elkaar kwamen. De tien sterren waren: Ronald Giphart, Ron Moret, Pauline Bakker, Saskia Noort, Marjolijn De Bruin, Judith Wiesema, Michel Poort, Joost Zwagerman, John Breed en Bart Chabot. Hier werden foto’s gemaakt, interviews gehouden, gekookt en stukken geschreven. Het boek is het resultaat van dat weekend. Bijna alle teksten zijn door Giphart geschreven. Van het boek is een speciale uitgave gemaakt met een oplage van 150 en al deze exemplaren zijn door alle tien “sterren” gesigneerd. Uiteraard is deze speciale uitgave een kroon op mijn verzameling.

Als geld geen rol.zou spelen dan zou ik mensen aannemen om het internet af te struinen naar boeken en tijdschriften die ik nog mis om die dan weer te ontsluiten op mijn Giphart website.

Robert Gaarlandt

Robert Gaarlandt toont zijn boekenverzameling o.a. van Bordewijk
Van jongs af aan verzamel ik. Met de paplepel ingegoten door mijn ouders. Zij verzamelden postzegels en munten. Mijn lerares Nederlands Thea van Doorn op het Nederlands Lyceum in Den Haag bracht mij de interesse voor literatuur bij. Samen met mijn jeugdvriend Marc ging ik bijna elke dag na school naar De Slegte in Den Haag. Daar snuffelden we uren door de nieuwe stapels tweedehands boeken die waren binnengekomen. Zo ontdekten we de veelzijdigheid van verschijningsvormen van boeken. Het hek was van de dam.

Ik verzamel Nederlandse literatuur in eerste drukken en bibliofiele edities. En in het bijzonder het werk van Ferdinand Bordewijk. Ik ben ook bestuurslid van het Bordewijk Genootschap. Mijn Bordewijk verzameling is geraadpleegd voor verscheidene publicaties, veelal om naslagwerk en voor beeldmateriaal. Recentelijk nog voor Elly Kamp’s boek Ferdinand en Johanna, dubbelbiografie van schrijver F. Bordewijk en componiste Johanna Bordewijk-Roepman (2016). Mijn Bordewijk-collectie omvat alle eerste drukken, bibliofiele uitgaven, van elke titel alle latere drukken, opdrachtexemplaren, handschriften, foto’s en een enorm grote collectie los drukwerk bestaand uit knipsels, kranten, tijdschriften, posters, reclamemateriaal, prospectussen, et cetera.

Twee objecten uit mijn Bordewijk collectie hebben een meer dan bijzondere betekenis voor mij. Bordewijks debuut onder het pseudoniem Ton Ven, Paddestoelen uit 1916. Van dit kleinood zijn vijf of zes exemplaren bekend, waarvan een in mijn collectie rust. Van Bordewijks bestseller Karakter uit 1938 bezit ik een speciale editie. In een blauw leren band gebonden exemplaar waarvan de titelpagina afwijkt van de reguliere handelseditie. De titel is in rood afgedrukt in tegenstelling tot de zwart afgedrukte titel in de handelseditie. Een uitgeversband dus, waarvan ik nog geen tweede exemplaar heb kunnen vinden.

Sinds 2014 bestaat het Bordewijk Genootschap, dat tot doel heeft het werk van de auteur zo veel mogelijk te promoten door evenementen te organiseren en werk her uit te geven. Aanleiding was de vijftigste sterfdag van Bordewijk in 2015. In Theater aan het Spui in Den Haag organiseerde we het Bordewijkfestival. Het werd een groot succes, met als een van de hoogtepunten de onthulling van een bronzen borstbeeld door burgemeester Jozias van Aartsen in de Passage. Inmiddels hebben we in 2016 in Schiedam en onlangs in Rotterdam ook een borstbeeld onthuld.

Voor mij is het belangrijk een boek in zijn meest originele verschijningsvorm te vinden. Dat wil zeggen mét stofomslag en eventueel buikbandje. Eerder krijgt het geen plaats in mijn collectie. Uitgever Nijgh & van Ditmar heeft vooral in de jaren dertig prachtige boeken uitgegeven, zeer fraai vormgegeven, zowel typografisch als boekband en stofomslag. De slogan Nimmer Dralend die Nijgh & van Ditmar gebruikt is wel op mijn wijze van verzamelen van toepassing. Verzamelen vraagt focus, afbakening en geduld.

Op het raadsel van de eeuwenoude liefde voor boeken wordt verder ingegaan door Michel Krielaars, schrijver en chef Boeken NRC Handelsblad; Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap, Universiteit van Amsterdam; Carl Haarnack, oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica: en Peter de Rijk, schrijver en hoofdredacteur Uitgeverij In de Knipscheer. Gerrit Jan Zwier, schrijver en reisjournalist, verhaalt over De dood van een boekenwurm, en Serge Morren, huisarts te Mechelen, helpt bij de bouw en inrichting van je ideale boekenkast.

We Love Books is voor al degenen die van boeken houden én voor wie hen wil begrijpen. Het is een boek om cadeau te doen: voor (klein)kinderen aan hun (groot)ouders en voor (groot)ouders aan hun (klein)kinderen.

Titel; We love Books

Subtitel; Boekenliefhebbers in woord en beeld

ISBN10: 9492052431

ISBN13: 9789492052438

Jaar: 2018

Druk: 1ste (7 februari 2018)

Uitgever: Uitgeverij Wijdemeer Leeuwarden

Fotografie en samenstelling: Johanna Kessler

Redactie: Johanna Kessler en Martijn Sillevis

Correctoren: Johanna Kessler, Martijn Sillevis en Addy de Meij

Grafisch ontwerp en opmaak: Jacqueline Heijmerink, Werkhoven

Lithografie en drukwerk: robstolk(R), Amsterdam

Bindwerk: Pastist, Den Dolder

Contact: ejnkessler@gmail.com of www.johannakessler.nl

Afmetingen: 19 x 275 x 195 mm
Gewicht: 656 gram

Type: Hardcover

Inhoud:

  • Voorwoord – Johanna Kessler
  • Inleiding – Michel Krielaars
  • Boekengekte; voer voor psychologen – Lisa Kuitert (essay)
  • De Buku Bibliotheca Surinamica – Carl Haarnack (essay)
  • Boekenliefhebbers in woord en beeld – 66 – 101 jaar
  • De boekenkast – Serge Morren (essay)
  • Boekenliefhebbers in woord en beeld – 36 – 66 jaar
  • De dood van een boekenwurm – Gerrit Jan Zwier (essay)
  • Boekenliefhebbers in woord en beeld – 19 – 36 jaar
  • Bibliomanie, een zachtaardige gekte – Peter de Rijk (essay)
  • Verantwoording – Johanna Kessler
  • Namenregister geportretteerden
  • Boekenliefhebbers in kleinbeeld
  • Colofon

PERSBERICHT

Boek over boekenliefde

Johanna Kessler, We love Books – Boekenliefhebbers in woord en beeld

Fotograaf Johanna Kessler (1954) werkte ruim 25 jaar als psychoanalyticus. In 2014 gooide zij het roer rigoureus om. Sindsdien is zij fulltime met fotografie bezig. Haar belangstelling voor wat mensen bezielt en drijft is echter onverminderd gebleven. Als fotograaf maakt ze graag ’totaalportrerten’ van opmerkelijke en eigenzinnige mensen; hoe zij bezijden de massa leven. Zij kiest het liefst onderwerpen of thema’s die ook een bepaalde maatschappelijke relevantie of urgentie hebben; rondlopen met een fototoestel is niet vrijblijvend.

In haar boek We love Books komen deze aspecten samen. In een periode van twee jaar portretteerde zij tientallen boeken liefhebbers uit Nederland en België, van 19 tot 101 jaar, en tekende zij hun verhalen op. Dit deed ze omdat boekenverzamelingen steeds vaker in papiercontainers verdwijnen en er door de overheersende digitale beeldcultuur anno 2018 zorgwekkend minder van papier wordt gelezen, terwijl wetenschappelijk onderzoek uitwijst uit dat papierlezen essentiële voordelen heeft boven schermlezen. Treedt er werkelijk cultuurverlies of -verarming op, waarvoor wordt gevreesd, en is dat een reëel gevaar?

Johanna Kessler wilde dat zo veel mogelijk verschillende mensen – potentieel nieuwe lezers en boekenverzamelaars – zich aangesproken zouden kunnen voelen door We love Books. Om die reden heeft zij gestreefd naar een evenwichtige leeftijdsopbouw en heeft ze zich bewust niet willen beperken tot bijvoorbeeld bibliofielen of Büchianen of tot bekende schrijvers of alleen grote verzamelaars e.d.. Die zitten er zeker ook tussen, maar minstens zo veel ruimte krijgen de ‘gewone bijzondere’ man en vrouw die toegewijd en gedreven met hun boekencollecties bezig zijn, of die nu groot, klein, heel gewoon of zeldzaam en bijzonder zijn.

Deze insteek heeft ertoe geleid dat We love Books een dwarsdoorsnede biedt wat boekenliefde in de digitale tijd anno 2018 behelst. Het boek is rijkgeschakeerd en maakt levendig invoelbaar waarom boeken begeerlijk zijn en welke betekenis het verzamelen en lezen van tastbare boeken heeft.

We love Books bevat naast de foto’s en verhalen ook vijf boeiende essays van gezaghebbende schrijvers over het raadsel van de eeuwenoude liefde voor boeken. Michel Krielaars. chef Boeken bij NRC Handelsblad verzorgde de inleiding; Lisa Kuitert, Hoogleraar Boekwetenschap schrijft over de psychologie van boekengekte; Carl Haarnack, oprichter van Buku -Bibliotheca Surinamica, schrijft over de Kunst van het verzamelen; Serge Morren, huisarts, helpt bij de bouw en inrichting van je ideale boekenkast; Gerrit Jan Zwier, reisjournalist en schrijver, verhaalt over ‘de dood van een boekenwurm’; Peter de Rijk, hoofdredacteur bij Uitgeverij In de Knipscheer geeft een overzicht van bibliomanie door de eeuwen heen.

Boekinfo:

Titel: We Love Books.

Subtitel: Boekenliefhebbers in woord en beeld.

Prijs: € 29,95

Vormgeving: Jacqueline Heijmerink, Werkhoven

Formaat: 190 x 270 mm staand

Omvang: 160 pagina’s

Uitvoering: hardcover

Het boek is vanaf 7 februari 2018 leverbaar

Recensie-exemplaren en beeldmateriaal zijn op aanvraag beschikbaar via info@wijdemeer.nl

Contactinformatie: Johanna Kessler, 035-6240030, ejnkessler@gmail.com

9 Comments

What do you think?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *