Worteltjestaart

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Jaren geleden waren we in een Zweedse tearoom. Uit een vitrine vol taartjes koos onze dochter halsstarrig morotskaka, oftewel worteltaart. Een traktatie waaraan wij onszelf nooit hadden bezondigd, omdat het idee van groente in gebak ons niet aansprak. Haar dus wel. En gelijk had ze. Worteltaart bleek heerlijk en smaakt totaal niet naar doorgekookte worteltjes.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 1 uur (waarvan 50 minuten in de oven)

INGREDIËNTEN

  • 4 eieren
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • zout
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 grote winterpeen, geraspt
  • 60 g walnoten, gehakt
  • bloem om te bestrooien

Voor de botercrème:

  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Klop in een grote beslagkom de eieren, basterdsuiker en een snuf zout door elkaar. Schep de zonnebloemolie erdoor. Zeef vervolgens het bakmeel, kaneel, nootmuskaat en bakpoeder boven de kom en roer dit alles goed door elkaar.

Voeg als laatste de geraspte wortel en walnoten toe en meng het beslag tot een homogene massa. Vet een taartvorm in van ongeveer 20 cm doorsnee (wij gebruiken een siliconenvorm) en bestrooi deze met wat bloem. Schenk het beslag in de taartvorm, zet de taart in de voorverwarmde oven en bak hem ongeveer een kleine 50 minuten.

Maak ondertussen de botercrème. Klop in een kom boter, roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker tot een mooie crème.

Haal de taart uit de oven en laat hem wat afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrijk hem rijkelijk met de botercrème.