Zalm met knoflook en spekjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Per week gaan er bij ons meerdere verpakkingen met gerookte zalm doorheen voor op de boterham. Van gebakken verse zalm zijn we over het algemeen niet zo’n fan. Met als uitzondering dit gerecht, hoewel we toegeven: wat is niét lekker in combinatie met room, spekjes en gebakken uitjes? Het is wel een heul erg machtige schotel, dus eet er wat lichts bij, zoals een salade en een beetje pasta.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 25 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 el bloem
  • peper en zout
  • 4 kleine zalmfilets met vel
  • 1 klontje boter
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 8 teentjes knoflook, gepeld
  • 300 ml vleesfond
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 2 el wittewijnazijn
  • 3 el crème fraîche
  • 70 g koude boter, in stukjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 225 °C.

Meng de bloem met peper en zout in een kom en wentel daar de zalmfilets in.

Smelt de boter in een grote koekenpan en bak hierin de spekblokjes. Na een minuutje mogen de zalmfilets op hun vel kant en de teentjes knoflook erbij. Bak alles ongeveer 2 minuten. Keer de zalmfilets en bak nog 2 minuten.

Leg de zalm, spekjes en knoflook in een ovenschaal, giet tweederde van de vleesfond erbij en zet het gerecht een kleine 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Verwarm ondertussen in dezelfde koekenpan de sjalotjes en azijn op een zacht vuurtje totdat de azijn is verdampt. Voeg vervolgens de crème fraîche en de rest van de fond toe en roer tot een gladde saus. Laat het geheel een klein beetje inkoken, draai het vuur uit en roer de koude boterblokjes erdoor. Leg de zalm met de spekjes en knoflook op een schaal en schenk de saus eroverheen.