Zelfgemaakte nasischijven

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Af en toe houden wij met vrienden een ‘snack-off’, waarbij iedere deelnemer een frituursel voor zijn rekening neemt. De enige voorwaarde: de snack moet zelf zijn bereid. Onderstaande nasischijf heeft zich al bewezen. Het succes heeft de schijf voor een groot deel te danken aan zijn krokante jasje van panko, een Japans broodkruim dat bij iedere toko smachtend ligt te wachten.

Bereidingstijd: ± 1 uur (waarvan 40 minuten opstijven in koelkast)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 11 (groente)bouillon, warm
  • 2 el ketjap manis
  • 1 kg nasi (zie recept bladzijde 145), afgekoeld
  • 150 g panko (Japans broodkruim toko) of paneermeel
  • 3 eieren
  • zonnebloemolie of ander frituurvet

BEREIDINGSWIJZE

Maak eerst een ragout. Smelt de boter in een pan op laag vuur, hij mag niet kleuren. Voeg al roerende beetje bij beetje de bloem toe totdat het een mooi homogeen mengsel is geworden. Schenk nu al roerende de warme bouillon erbij en breng op smaak met de ketjap.

Meng de ragout met de nasi en schep dit in een grote ovenschaal. Druk de massa goed plat en zet de schaal minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de nasi goed opstijft. Druk met een ring of andere gewenste vorm schijven uit de nasi (als je tijdens het drukken de ring wat heen en weer schuift komen de nasischijven beter los). Wip ze met een kaasschaaf op een schaal.

Strooi de panko in een bord. Kluts in een ander bord de eieren goed los. Haal de nasischijven eerst door de panko, dan door het losgeklopte ei en als laatste weer door de panko. Laat de nasischijven weer even opstijven in de koelkast.

Verhit de olie in een frituurpan of koekenpan en bak de nasischijven in ongeveer 5 minuten mooi bruin en knapperig; draai ze tijdens het frituren even om. Laat de nasischijven uitlekken op keukenpapier.