Zoetzure salade met radicchio, dadels en sinaasappel

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Het bereiden van een mooie salade is een handeling waar niemand bij ons in uitblinkt. Meestal gaat het fout op het moment dat de verschillende ingrediënten losjes door elkaar moeten worden vermengd. Vaak glibberen alle lekkere bestanddelen (gebakken spekjes, croutonnetjes, nootjes) naar de bodem en blijft het groenvoer – slap van het husselen -letterlijk de boventoon voeren. Onderstaande salade met stevige radicchio lukt gelukkig wel altijd.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 45 minuten (waarvan 30 minuten marineren)

INGREDIËNTEN

  • 3 sinaasappels
  • 1 el sinaasappel rasp
  • 2 rode uien, in (halve) dunne ringen
  • 3 el wittewijnazijn
  • ¼ tl paprikapoeder
  • ¼ tl koriander
  • ½ tl komijn
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
  • 8 dadels, ontpit en in reepjes gesneden
  • 3 kropjes radicchio (of lofstruikjes), in repen gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Schil 2 sinaasappels met een scherp aardappelmesje. Snijd ook de witte velletjes weg en verdeel de vruchten in partjes. Rasp de schil van de derde sinaasappel af en pers de sinaasappel daarna uit. Doe het sap met de partjes en de rasp in een kom samen met de wittewijnazijn, het paprikapoeder, de koriander, komijn, olijfolie en peper en zout. Meng alles goed door elkaar en laat minstens een half uur in de koelkast op smaak komen, langer mag ook.

Roer voor het serveren de dadels door de dressing. Leg de radicchioreepjes in een mooie schaal en schenk de dressing erover. Schik de sinaasappelpartjes er mooi bovenop.