Finish zonder streep

By hans, 21 maart 2021

en nog 99 coronagedichten

Honderd gedichten over het dagelijks leven tijdens de tweede coronagolf.

Corona proof

Auteur: Fred Eggink

Illustraties: Arie van Vliet

Voorwoord: Ronald Giphart

De bloesem bloeit

De bundel die u nu in handen heeft is geschreven door oud-journalist Fred Eggink, de stadsdichter van Buren. Ik moet bekennen dat ik pas over hem hoorde op de laatste dag van 2020.

Weet u nog, 2020, het jaar dat de ganse wereld werd geplaagd door een zakje erfelijk materiaal van nog geen tienduizendste millimeter groot. Toen deze submicroscopische ook in Nederland voet aan de grond kreeg, begon Fred Eggink dagelijks coronatekstjes te schrijven, oftewel ‘lieve gedichtjes in een boze wereld’.

Dat is een menselijke oerbehoefte: poëzie biedt in moeilijke tijden troost, vermaak, ontroering, plezier, genot zelfs, terwijl zij ook ongemak blootlegt, pijn en verdriet.

Het eerste gedicht, getiteld ‘Bloesemland’, werd op 30 maart 2020 op de site van BurenToenTheater. Egginks verzen sloegen aan: zijn gedichten werden gelezen door een veelvoud van het totale aantal inwoners van Buren. Niet voor niets kwam er een bundeling van de eerste honderd gedichten, onder de titel ‘Niet aanraken alsjeblieft’, waarvan het eerste exemplaar werd overhandigd Diederik Gommers.

Op 31 december 2020 zond NPO Radio 1 overdag een programma uit met ruime aandacht voor de vele ‘corona-gedichten’ die dat jaar waren verschenen. Ik las ‘Bloesemland’ voor, een vers dat door luisteraars zeer werd gewaardeerd.

Het doet me dan ook grote deugd dat ik – als blijk van waardering – bij deze iets terug kan doen voor Eggink, door deze nieuwe bundeling van zijn gedichten in te leiden met een woord van lof.

Mooi dat dit boek er is, Fred!

De bloesem bloeit

Ronald Giphart

Een deel van de opbrengst (5 euro per bundel) gaat naar drie bijzonder ‘buiten’ projecten van het Rijnstate vriendenfonds in Arnhem. Deze gelden dragen bij aan de realisatie van drie daktuinen waar patiënten van Rijnstate in een veilige, groene omgeving kunnen ontspannen en herstellen.

Een tweede voorwoord is geschreven door Mark Hofman van Stichting BurenToenTheater met de titel ‘We doen er gewoon nog honderd, Fred!’

Eerste druk januari 2021

ISBN/EAN 9789090342801

Ontwerp: Leon Gerritse, kameleon-ontwerp.nl

Druk: Stimio-De Meerpaal

Met speciale dank: Mark Hofman – coördinator, Attie Nekkers – eindredactie, David van Doesburg – meedenker

Fred Egging (1952) uit Zetten, schrijver van vier producties van het driejaarlijkse BurenToenTheater, zette in coronatijd op die site elke dag een gedichtje. Het resulteerde in 100 ‘lieve gedichtjes in een boze wereld’. Tal van onderwerpen laat hij de revue passeren. Soms wrang, vaak ook met veel humor. Met als doel: een lichtpuntje in donkere dagen.

Arie van Vliet (1968) maakte in 1997 van zijn hobby zijn werk als freelance striptekenaar, illustrator en cartoonist. De stripboeken van Flipje, die vanaf 2002 zijn verschenen, zijn het bekendste werk van de Tielenaar.

Koop dit boekje en steun Rijnstate vriendenfonds. Ga naar pakjetroost.shop