Ronald Giphart schreef het voorwoord voor het boekje Fokke & Sukke Doen Jeroen

Fokke & Sukke doen Jeroen

By hans, 30 april 2015

Wie denkt Jeroen van Baaren wel dat hij is? [Ronald Giphart]

Zo’n twintig kilo geleden zat ik op de kamer van een huisgenote toe te kijken hoe mijn drie huisgenotes zich voor een feest stonden op te maken, hoe ze zich bepotelden en hoe ze voortdurend van kleren, sieraden en accessoires wisselden. Op tafel stonden flessen wijn en bakken chips, de gaskachel brandde op de hoogste stand, het televisietje in de kamer zond een schreeuwerig programma uit, iets commercieels, iets over iemand die dacht dat hij iemand was.

‘Die stem… ‘ zei een van mijn huisgenotes (had ik al gezegd dat ze stuk voor stuk ravissant knap waren?), en ze attendeerde ons op de stem van de presentator-buiten-beeld. ‘Wie is dat? Wie is die vent?’

Gevieren luisterden we naar de licht arrogante, licht pesterige, licht doorrookte, licht beschonken stem, maar we konden niet ontdekken welke man er aan dat prettig zware geluid vast zat.

‘Wel een geile stem,’ zei een andere huisgenote.

Dit werd door de twee andere meisjes beaamd, het was echt een geile stem (waarbij ik geruststellend bedacht: ze gingen naar een feest, de endorfinen en hormonen pompten door hun jonge-vrouwenlichamen, ze zouden zelfs van de stem van Paulus de Boskabouter opgewonden zijn geraakt).

De mens – ik leg het nog één keer uit – heeft één overkoepelende allesbepalende drift: overleven. We ademen (roken), we eten (drinken), we verdedigen (vechten), we vallen aan (produceren tv-programma’s) en we planten ons voort (neuken).

Met wie zou deze drift beter te illustreren zijn dan met mediatycoon Jeroen van Baaren? Hij rookt, hij drinkt, hij produceert en hij heeft zich inmiddels twee keer voortgeplant (althans volgens de telling van het geboorteregister). Ook zouden we globaal kunnen kijken naar de televisieprogramma’s van 625 TV Produkties die enigszins genitaal en vooral oraal gerichte amuserende potpourri van softcore genotsbeeldvulling, en de Staatsloterij Show), maar misschien nog beter aan de hand van een voor het publiek en voor de meeste 625-medewerkers totaal onbekende kant van Van Baarens mediawerk: de grappen die hij heeft bedacht voor het illustere duo Fokke & Sukke, die guitige kanarie en die brutale eend.

Veel van Van Baarens grollen zijn door Reid, Geleijnse en Van Tol, de makers van Fokke & Sukke, daadwerkelijk uitgewerkt tot cartoon, met als resultaat dat Jeroen van Baaren een van de vier Nederlanders is die kan beweren dat hij mensen heeft laten lachen om NRC Handelsblad.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van 625 TV Produkties zijn in dit unieke boekje een handvol grappen gebundeld die Jeroen van Baaren de afgelopen jaren aan de illustere eend en de glorieuze kanarie heeft gemaild.

Een psychoanalyticus zou niet veel moeite hebben om een overkoepelend lijn te vinden, een levensthema in het stripwerk van Van Baaren. Grosso modo Iaten zijn grappen zich onderbrengen in drie eenvoudige subcategorieën (seks, poep en televisiemaken), die op hun beurt weer samenvallen in het al eerder genoemde overkoepelende portee in ieders bestaan: overleven.

Tot besluit van dit voorwoordje een persoonlijke notitie, hoewel ik zeker ook spreek namens de makers van Fokke & Sukke, in het bijzonder Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol. Er is het beeld van vriendschap die als een emmer is volgelopen. Na je dertigste stromen potentiële nieuwe vrienden jammer genoeg over de rand van de reeds gevulde vriendschapsemmer. Toch heb ik in mijn emmertje met genoegen plaatsgemaakt voor Jeroen van Baaren, want ik ken weinig mensen die zo prettig zijn, zo aardig, zo recht-door-zee en zo loyaal als hij. En hij heeft een erg geile stem.

Eind.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van 625 TV Produkties is in dit boekje een selectie Fokke & Sukke-cartoons gebundeld die in de loop der tijden uit de zieke geest van Jeroen van Baaren kwamen. De cartoons verschenen eerder in NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Storing en diverse andere media.

Schrijvers: Reid, Geleijnse, Van Tol & Van Baaren (John Reid, Bastiaan Geleijnse, Jean-Marc van Tol & Jeroen van Baaren)

Jaar: 2004

Druk: 1ste (26 november 2004)

Voorwoord: Ronald Giphart

Speciale en gelimiteerde uitgave ter gelegenheid van 10 jaar 635 TV Produkties

Oplage: 150!!!

Titel voorwoord Giphart: Wie denkt Jeroen van Baaren wel dat hij is?

Pagina’s: 64

Pagina’s Giphart: 5 – 7

Afmetingen: 18 x 16 x 0,4 cm

Type: Paperback

Helaas is dit boek niet meer te koop op de webshop van Fokke & Sukke http://webshop.foksuk.nl Maar er zijn genoeg andere items te koop. Ga vooral ook even kijken op de website www.foksuk.nl!!!

Dit boek heb ik van Jean-Marc van Tol gekregen met deze brief erbij (super leuk!!!):

Voor mijn Ronald Giphart verzameling kreeg ik van Jean-Marc van Tol een aantal Fokke & Sukke boeken. Deze brief zat daar bij.