Garnalencocktail

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Voor het inmiddels ter ziele blad Rails was Ronald op reisreportage in Koeweit. Alcohol is daar verboden, maar toch stond er op een menukaart wel degelijk een garnalencocktail met whiskysaus. Hoopvol (verslaafd) bestelden de fotograaf en Ronald het gerecht. ‘We gebruiken alcoholvrije whisky,’ zei de ober, toen Ronald vroeg waarom de cocktail zo lafjes smaakte. In deze familiekerstklassieker zit wél echte whisky.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 100 ml mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 1 el citroensap
  • ½ tl worcestersaus
  • ½ tl tabasco
  • 2 el whisky
  • 100 ml slagroom, geklopt
  • 1 kleine krop sla
  • 200 g Hollandse garnalen, gepeld
  • snufje cayennepeper
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • 4 schijfjes citroen

BEREIDINGSWIJZE

Meng in een kom de mayonaise, ketchup, citroensap, worcestersaus, tabasco en whisky door elkaar en schep als laatste de geklopte slagroom erdoor. Leg per persoon in een (wijn)glas wat blaadjes sla, schep daarover de garnaaltjes en vervolgens de cocktailsaus. Garneer met de cayennepeper, peterselie en een schijfje citroen.