Groene asperges met balsamicoazijn en Parmezaanse kaas

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Nog niet zo heel lang geleden was het in veel restaurants mode om overal balsamicoazijn overheen te gooien (en dan hebben we het niet alleen over de échte uit Modena, die twaalf jaar moet rijpen en onbetaalbaar is). Nu is balsamico een lekker goedje, maar overdrijven is ook een vak: we hebben zelfs een keer ergens een ijsje met balsamico gegeten. Dit receptje met groene asperges kikkert er overigens wel echt van op.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 350 g groene asperges
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • 5 à 6 plakjes (of wat daarvan overblijft)
  • Parmezaanse kaas (of vergelijkbare harde Italiaanse kaas)
  • grof zeezout
  • 4 el balsamicoazijn

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de grill voor.

Zet een grote pan met eenderde water op. Snij van de onderkant van de asperges ongeveer 3 cm af en schil ze zo nodig wat bij. Kook de asperges in ongeveer 7 minuten beetgaar. Haal de asperges uit het water en leg ze op een schaal.

Sprenkel de olijfolie over de asperges, bestrooi ze flink met peper en breek de Parmezaanse kaas erboven.

Zet de schaal met de asperges ongeveer 5 minuten onder de hete grill, bestrooi ze met wat zeezout en druppel als laatste de balsamicoazijn eroverheen. Dit gerecht is geschikt als bijgerecht maar in combinatie met een gepocheerd ei (zie recept Eggs Benedict) ook zeer geschikt als voorgerecht.