Indonesische boontjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Dit bijgerecht van sperziebonen is heel smakelijk en neemt niet veel meer tijd in beslag dan de gewone bereiding van boontjes. Ze kunnen gegeten worden bij Indonesische gerechten, maar ook bij een Nederlands gerecht als draadjesvlees of een gebakken karbonade. Zelfs onze oudste zoon, die een hekel heeft aan sperziebonen, vindt ze op deze manier best te pruimen.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl sambal badjak
  • 400 g sperziebonen, schoongemaakt en doormidden gebroken
  • 500 ml groentebouillon, warm

BEREIDINGSWIJZE

Verhit in een pan de olie en bak hierin de ui, knoflook en de sambal ongeveer 3 minuten totdat de uien mooi gekleurd zijn. Roer de boontjes erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat 15 minuten op matig vuur pruttelen. De boontjes moeten gaar zijn en het vocht moet voor ongeveer de helft ingekookt zijn. Schep de boontjes in een schaal en schenk het overgebleven vocht eroverheen. Dit gerecht is lekker bij de rendang.