Rendang (Indonesisch stoofvlees)

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Toen Ronald met Bart Chabot en Martin Bril een theater voorstelling had in het Brabantse Oudenbosch nam hij een grote schaal van dit door Mascha bereide gerecht mee. De grote kleedkamer naast het podium werd omgebouwd tot Indonesisch restaurant à trois. De voorstelling van die avond is weggezakt in het geheugen, maar die rendang vergeten we nooit meer.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 2 uur en 15 minuten (waarvan 2 uur stoof tijd)

INGREDIËNTEN

  • 2 el plantaardige olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el palmsuiker (toko) of bruine suiker
  • 1 el koriander
  • 1 el komijn
  • 1 el kurkuma
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 2 el verse gember, geschild en geraspt
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2 rode pepertjes, fijngesneden (inclusief zaadjes)
  • 1 kg runderstoofvlees, in dobbelsteentjes gesneden
  • 800 ml kokosmelk
  • 4 salamblaadjes (toko)
  • 4 limoen blaadjes (toko)
  • Zout

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg na ongeveer 3 minuten suiker, koriander, komijn, kurkuma, kardemompeulen, gember, citroengras en rode peper toe. Bak alles 5 minuten, dan kunnen de rundvleesblokjes erbij. Roer alles goed om en bak het vlees even aan.

Schenk de kokosmelk erbij, voeg de salam- en limoenblaadjes toe en breng alles aan de kook. Laat het gerecht met deksel op de pan minimaal 2 uur pruttelen op zacht vuur, liefst langer, het vlees moet bijna uit elkaar vallen. Breng het gerecht eventueel op smaak met zout en haal voor het serveren het citroengras en de salam- en limoenblaadjes en eventuele restjes van de kardemompeulen eruit.

Lekker met rijst en de Indonesische boontjes en de zoetzure komkommersalade.