Kippenlevertjespaté met kwarteleitje en champignons

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Als je wat te veel hebt gemaakt van de kippenlevertjespaté kun je er nog altijd dit gerechtje van maken. Het is een verkleinde versie van het recept ‘eieren voor aardige jongens’ waarvan het origineel staat in het kookboek Two fat ladies door de bocht. In onze versie is het heel geschikt als feestelijk voorgerecht.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1 el boter
  • 1sjalotje, fijngesnipperd
  • 100 g champignons, heel fijn gesneden
  • peper en zout
  • 4 el, kippenlevertjespaté
  • 4 kwarteleitjes
  • 4 el crème fraîche
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • 2 el paneermeel of Panko (Japans broodkruim, verkrijgbaar bij toko)
  • 2 el Parmezaanse kaas of vergelijkbare soort, gerasp

BEREIDINGSWIJZE

Smelt de boter in een koekenpan en fruit hierin het sjalotje ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens de fijngesneden champignons toe, laat op matig vuur het meeste vocht verdampen, dit duurt ongeveer 7 minuten. Breng de champignons op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 230 °C.

Neem 4 kleine vuurvaste schaaltjes of potjes en smeer op de bodem een eetlepel kippenlevertjespaté uit, schep daarop een laagje gebakken champignons. Breek in ieder schaaltje een kwartelei, schep hier een lepel crème fraîche op en strooi er wat peterselie over. Plaats de schaaltjes in een ovenschaal en giet er voorzichtig kokend water in tot halverwege de schaaltjes. Zet de ovenschaal 8 minuten in de oven. Strooi dan wat paneermeel en Parmezaanse kaas over de schaaltjes en zet ze nog 5 minuten in de oven totdat er een mooi bruin korstje is ontstaan.