Om lekker te kunnen koken, heb je letters nodig. Letters die je vertellen wat je nodig hebt. Letters die laten zien wat je moet doen. Letters die, in goede volgorde, een heerlijk recept vormen. Dit kookboek staat vol met letters, om lekkers mee te maken. Eet smakelijk!
De A is van Amsterdam! En appeltaart! En nog zoveel meer. Tijdens Koken met Letters leren mensen eenvoudige teksten te lezen en begrijpen. De Nederlandse cultuur komt aan bod, maar ook lekkere gerechten, leuke hobby’s en persoonlijke verhalen worden besproken. Een leuke en gezellige manier om te leren, gewoon in de bibliotheek.
Voorwoord [geschreven door Ronald Giphart]
Wat u nu in handen heeft is een bijzonder kookboek. Ik ben trots dat ik een voorwoord mag schrijven. Ik zal het eenvoudig houden, zodat veel mensen dit kunnen lezen.
Eind 2018 was ik in Heerlen te gast bij ‘Koken met Letters’. Al een paar jaar komen in de bibliotheek veel ‘nieuwe Nederlanders’ samen. Het doel is elkaar en Nederland te leren kennen.
Aan de hand van gerechten en recepten worden er gesprekken gevoerd. Je leert elkaars taal en cultuur namelijk goed kennen door elkaars eten te proeven. En daarover te praten.
Ik vond het geweldig dat zoveel mensen deelnamen. Mensen uit alle windstreken. Bijzondere mensen met bijzondere verhalen. Er kwamen ook lekkere hapjes voorbij. Dat is altijd prettig.
Het plan was om een kookboek te maken. Alle deelnemers zouden een recept bijdragen. In eenvoudige taal, zodat iedereen kan meedoen. Dat vond ik een erg goed idee.
Daarom was ik blij dat ik ook een gerecht mocht afstaan. Ik heb het recept zo helder mogelijk gehouden. Het gaat om de ragout van mijn moeder. Zij is al vijfentwintig jaar overleden, maar haar kookkunst leeft voort.
Mijn moeder heette Wijnie. Zij was politica en zette zich altijd in voor nieuwe Nederlanders. ‘Koken met Letters’ zou zij fantastisch hebben gevonden. Vandaar dat ik met mijn recept ook haar wil eren.
Ik hoop dat dit Kookboek vol Letters een groot succes wordt. Dat Nederlanders en nieuwkomers er naar hartenlust uit zullen koken. En dat de gerechten aanleiding geven tot gesprek. De boodschap is eenvoudig: eten verbroedert. Er moet meer samen worden gegeten.
Het recept van Ronald Giphart:
Ragout van rundvlees
Ingrediënten:
500 gram stoofvlees van rund
5 peperkorrels
1 ui, grof gehakt
halve theelepel foelie
1 laurierblad
paar takjes verse marjolein (of gedroogd)
2 runderbouillonblokjes
5 eetlepels boter
300 gram champignons, in kwarten gesneden
1 ui, gesnipperd
4 eetlepels bloem
2 eetlepels droge witte wijn (hoeft niet per se)
3 eetlepels crème fraiche
1 theelepel worcestersaus
peper en zout
Bereidingswijze:
De bereidingstijd is 2 uur en 30 minuten, waarvan 1 uur en 30 minuten trektijd.
Eind.
Schunck – Bieb – Dans- en Muziekschool – Museum
Auteur: De deelnemers van ‘Koken met Letters’, bibliotheek SCHUNCK en Ronald Giphart
Coverfoto: Daniella Boomsma
Vormgeving: Hub Pieters en Joran Effting
Afmetingen: 20,5 x 20, 5 x 1 cm
Gewicht: 396 g
Type: Hardcover
Pagina’s: 105
© 2019 Bibliotheek SCHUNCK
Eten brengt mensen samen.
Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, samen eten is (bijna) overal een moment om gezellig bij elkaar te zijn.
Tijdens Koken met Letters bespreken we gerechten uit andere landen en Nederland. De Nederlandse cultuur komt ook aan bod; we hebben het over feestdagen, speciale gebeurtenissen en verschillende plaatsen in het land.
Wil je ook meer weten over de Nederlandse taal en welke gerechten je kan maken?
Of wil je leren over de cultuur en wat er in de buurt gebeurt?
Of wil je gewoon een gezellige ochtend en mensen leren kennen?
Kom dan eens langs bij Koken met Letters in SCHUNCK bibliotheek Heerlen!
Eind vorig jaar kwam schrijver Ronald Giphart op bezoek.
Ronald schrijft boeken én kookboeken. Het werd een gezellige ochtend. Het idee om zelf een kookboek te maken kwam al snel.
Deelnemers van Koken met Letters en de taalcafés van Heerlen centrum, Heerlerbaan, Heerlerheide en Hoensbroek schreven recepten uit eigen land op. Ze gebruikten het formulier op de volgende pagina. De geschreven recepten werden daarna overgetypt en verwerkt in het boek.
Veel van deze gerechten worden met speciale gebeurtenissen gegeten.
We wensen je veel plezier met deze smakelijke reis rond de wereld.
Wil je meer weten over Koken met Letters, de taalcafés of andere activiteiten van de bibliotheek?
Bel dan naar 045-5772225.
Of stuur een e-mail naar Taalhuis@schunck.nl.
Receptenformulier
Naam van het recept: + foto
Introductie van het recept: Van wie?
Ingrediënten: invullen op verwerking tijdens het recept
De werkwijze:…….
Inhoudsopgave: